28 ноември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Най-старото изображение на свръхнова е скална рисунка на 5000 години, намерена в Индия

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 11 януари 2018 в 12:07 64351
На скалната рисунка е изобразена експлозия на свръхнова.

Група астрономи от Института за фундаментални изследвания Тата в Индия откриха скална рисунка, изобразяваща явление, вероятно експлозия на свръхнова, съобщава Quartz.

Описанието на откритието е публикувано в Indian Journal of History of Science (PDF).

Учените откриха изображението върху парче скала, чиято възраст се оценява на 5 хиляди години в Кашмир. Според изследователите събитието датира от 3600 г. пр.н.е., а рисунката е най-старото известно изображение на експлозия на свръхнова.

Върху камъка са показани два ярки светещи обекта в небето и фигурите на хора и животни, които стоят под тях. Скалната рисунка бе вградена в стената на къща (и скрита от погледа на местните жители), построена през 2100 г. пр. н.е. Най-старото селище в този район датира от 4100 г. пр.н.е., поради което, според учените, рисунката е направена в интервала между тези две дати.

Както отбелязват изследователите това не може да са две слънца, защото нашата планета винаги е имала само една звезда. Не могат да са също и изображение на Слънцето и Луната, тъй като пълнолуние никога не може да се появи толкова близо до Слънцето. От Земята виждаме Луната като "пълна", когато е точно на противоположната страна на Земята, спрямо Слънцето. Единственото възможно обяснение за тази рисунка е, че тя показва свръхнова - ако един такъв обект избухне сравнително близко до нашата Слънчева система (стотици или няколко хиляди светлинни години), той може да блести ярко като Слънцето или Луната.

Когато избухне свръхнова, тя отделя много енергия. Енергията може да се види с невъоръжено око, тоест като видима светлина, която е малка част от енергията, произведена от експлозията. Свръновата продължава да излъчва високо интензивни рентгенови лъчи в продължение на стотици и хиляди години. Астрономите имат възможностите да проследят тези останки от свръхнови и да изчислят кога и колко е голяма е била звездната експлозия.

След проучване на базите данни на свръхнови учените установиха, че експлозията, означена като HB9, трябва да е била видима от Земята около 3600 години преди нашата ера. Тази свръхнова, разположена на 2600 светлинни години от Слънцето, е изглеждала като светъл кръг, чиято яркост е била малко по-ниска от тази на пълната Луна.

Учените намериха дори още по-добро доказателство, когато разгледаха по-внимателно рисунката. Фигурите под свръхновата и Луната на скалната живопис не са част от ловна сцена, както може би изглежда на пръв поглед. Анализът на астрофизика Майанк Вахиа (Mayank Vahia) и колегите му от института Тата показва, че фигурите се вписват в съзвездията, които обкръжават свръхновата - човекът с лък и стрела в ляво е Орион, елен е Телец, мъжът отдясно, държащ копие, е част от Риби и кучето е галактиката Андромеда. С други думи скалното изображение е вероятно графика на небето и ако е така, това е най-старата документирана звездна карта.

Има само един проблем. Вахиа проучва много парчета от скално изкуство от района, но не успява да намери други небесни карти. Това доста добро съгласуване с околните съзвездия щеше да изглежда по-достоверно, защото така може да се окаже просто една голяма случайност. Учените се нуждаят от втори пример. Ако хората в региона са направили звездна карта веднъж, те би трябвало да са изготвили още изображения на други видове небесни събития като комети, или метеорни потоци.


+ 4
- 1
"парче скала, чиято възраст се оценява на 5 хиляди години"
"събитието датира от 3600 г. пр.н.е." (тоест преди 5600 години)

Искате да кажете, че скалата се е появила след рисунката? :)
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.