04 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Най-тъжната история за мама кит и мъртвото й новородено (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 21 ноември 2017 в 00:00 42500
Майката държи малкото. Тя не приема, че то е починало. Би Би Си / Blue Planet 2.

Британската документална серия Blue Planet II на BBC показа разбиваща сърцето история - пилотен кит е заснет как люлее мъртвото си бебе в продължение на няколко дни, отказвайки да приеме, че е загинало - една гледка, която накара много зрители да се замислят за влиянието на хората върху живота в океаните на нашата планета.

Епизодите обикновено следват една и съща структура. Те показват необикновени същества, следвани от обяснение как точно хората убиват тези същества като унищожават тяхната околна среда, за да предадат ефектно посланието си, разказва IFLScience.

Последният епизод не е изключение и вероятно е най-затрогващият от цялата серия досега. След завладяващ поглед към португалската галера и един прекрасен разказ за албатросите епизодът разказа една изключително тъжна история на семейство китове, която ще оставил всеки, който я види, с разбито сърце.

В един наистина тъжен момент водещият сър Дейвид Атънбъро обяснява как младият късоопашат кит може да е бил убит от собственото си майчино мляко в резултат от трилионите тонове пластмаса, които ние пускаме в океаните.

"[Късоопашатите китове] живеят може би в най-сплотените семейства в целия океан", разказва Атънбъро. "Днес те трябва да споделят океана с пластмасата".

"Една майка държи малкото си новородено. То е мъртво".

BBC / Blue Planet 2.

"Възможно е малкото й да е било отровено от собственото й заразено мляко", разказва той.

"В най-големите хищници като тях индустриалните химикали могат да се натрупат до смъртоносни нива. И пластмасата може да е част от проблема. Когато пластмасите се  разграждат и се съчетават с други замърсители, които се консумират от огромен брой морски създания".

Атънбъро обяснява, че пилотните китове са умни животни, способни да изпитват емоции като тъгата, която се вижда в този епизод.

BBC / Blue Planet 2.

Видеото показва как морските същества живеят сред пълни с пластмасови боклуци части на океана и въздейства върху хората като ги затрогва и ги кара  да направят повече, за да помогнат за опазването на околната среда.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.