Най-важното хранене? Пропускането на закуската е вреднo за сърцето, твърдят учени

НаукаOFFNews Последна промяна на 04 октомври 2017 в 00:01 7331 0

Редовното пропускане на закуската може да бъде вредно за сърцето показва ново проучване на испански учени, съобщи МedicalХpress.

Според изследването, публикувано в Journal of the American College of Cardiology, мъжете и жените на средна възраст, които редовно пропускат закуската си или само пият кафе или сок, имат двойно по-висок риск от развитие на атеросклероза, отколкото хората, които закусват по-здравословно сутрин. Атеросклерозата или втвърдяването и стесняването на артериите може да увеличи риска от сърдечни заболявания.

Пропускането на закуската е тясно свързано с нездравословни хранителни и други навици на живот, като например тютюнопушенето и прекомерната употреба на алкохол, които сами по себе си могат да увеличат риска от развитието на атеросклероза, заяви съавторът на проучването Хосе Пеналво (Jose Penalvo), асистент професор в Школата за наука и политика на храненето Фридман към Университета Тъфтс в Бостън.

Но констатациите се запазват, дори и след като учените отчитат влиянието на други рискови фактори за сърдечносъдовите заболявания, например тютюнопушене, висок холестерол и липса на движение, посочва проучването. 

От друга страна, по-високият прием на калории сутринта (с други думи, закуска) може да доведе до по-добър контрол на кръвната захар през целия ден и също може да помогне за ограничаване на глада и за регулиране на апетита, а всичко това да помогне за предотвратяването на преяждането, подчертава Пеналво пред Live Science.

В новия анализ изследователите разглеждат три различни вида закусване: хора, които пропускат закуската, хора, които закусват малко количество, и хора, които ядат обилно на закуска. Учените също така измерват нивата на плаките в артериите на участниците и събират информация за техните навици на живот и рискови фактори за сърдечносъдови заболявания.

Закуска и здраве на сърцето

За изследването учените са събрали данни от около 4000 души в Испания на възраст от 40 до 54, които нямат анамнеза за сърдечни заболявания.

Като част от проучването участниците са дали информация за обичайните си навици на хранене, включително и оценка на това колко калории изяждат за един ден. Използвайки тази информация, въз основа на хранителните им навици относно закуската, учените разделят участниците на три групи.

Първата група се състои от хора, които пропускат закуската изцяло или приемат по-малко от 5% от дневната си дажба калории. Те обикновено не ядат на закуска или пият кафе или портокалов сок. Три процента от участниците попадат в тази категория.

Във втория модел на хранене, който учените наричат "нискоенергийна закуска", хората поемат между 5 и 20% от калориите си за деня в сутрешното си хранене. Около 70% от участниците попадат в тази категория. Те обикновено започват дните си с кафе, сок и плодове, препечен хляб или сладкиши.

Третият модел на хранене е описан като "високоенергийна закуска", в който храната е повече от 20% от калориите на човек за целия ден. Двадесет и седем процента от участниците в проучването са в тази категория, а сутрешното им хранене обикновено включва храни като хляб, пресни плодове, шунка, зърнени закуски, домати или сладкиши заедно с кафе и сок. 

Проучването е установило, че хората на средна възраст, които пропускат закуската или ядат много малко, имат 1.5 пъти повече плака в артериите в сравнение с консуматорите на високоенергийна закуска. Хората, които пропускат закуската, е по-вероятно да са с наднормено тегло и да се хранят като цяло по-нездравословно, отколкото тези, които консумират повече храна сутринта.

Потребителите на нискоенергийни закуски също имат повишен риск от атеросклероза, но рискът е много по-малък от този на пропускащите закуската, отбелязва Пеналво. 

Американската сърдечносъдова асоциация (American Heart Association - AHA) публикува през януари доклад, който показва, че колкото по-голям процент от калориите се поемат по-рано през деня, толкова е по-здраво сърцето, съобщи Пеналво. Това ново изследване осигурява повече доказателства в подкрепа на тази препоръка.

За високоенергийна закуска в съответствие с насоките, дадени в изследването, Пеналво предлага зеленчуков омлет и пълнозърнест хляб или купа с пълнозърнести мюсли с пресни плодове или ядки, както и кафе и сок.

Проучването има няколко ограничения. Например, само малък процент от участниците са редовно пропускащи закуската си. Освен това много от тях са с наднормено тегло и е по-вероятно да са на диета, така че е възможно, да са прескочили закуската, за да се опитат да отслабнат, пишат авторите на изследването.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !