Най-високата язовирна стена в САЩ е застрашена от огромна дупка в преливника (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 февруари 2017 в 01:00 12645 0

Огромна дупка в преливника на най-високата язовирна стена в САЩ - Оровил - нараства от четвъртък, причинявайки масивна ерозия и заплашва целостта на преливника.

Калифорнийските власти съобщават, че очакват разрушаването на съоръжението да продължи, но язовирната стена и населението са в безопасност, съобщи Los Angeles Times.

Оровил е насипна язовирна стена на изток от едноименния град Оривил, Калифорния. Стената е висока 230 м и е най-високата язовирна стена в САЩ. Предназначен е за водоснабдяване, производство на електроенергия и предпазване от наводнения. Обемът на язовира, който събира водите от планината Сиера Невада, е около 4.4 кми е второто по големина изкуствено езеро в щата Калифорния.

Това е един грандиозен инженерен проект, който в момента е в критично състояние.

Какъв е проблемът?

В момента язовирното езеро е изпълнено около 96% от капацитета си, заради проливните дъждове и затова огромни количества се източват през основния преливник.

На 7 февруари 2017 г. по време на контролирано изпускане с дебит около 1400 m3/сек. се появява дупка в облицовката на преливника. Поради високия приток на води, операторите на язовира са принудени да продължат да използват повредения преливник, въпреки че това ще увеличи ерозията му.

До вчера, 10 февруари, дупката достига 91 м ширина, 150 м дължина и 14 м дълбочина, а вливащата се в язовира вода е повече, отколкото източваната.

Има разрушен участък на дясната стена на основния преливник.

Отговорните специалисти подчертават, че самата язовирна стена няма повреди и рушащият се преливник не представлява непосредствена заплаха за населението. В момента усилията им са насочени за намаляване на количеството на водата в язовирното езеро, което наближава проектния си капацитет. 

Ако водното ниво (или обемът на водата) в язовира превиши предвиденото по проект, ще започне неконтролирано преливане през стената, това ще доведе до сериозни повреди и опасност за разрушаването й.

Възможно решение

За да се запази целостта на стената и избегнат по-нататъшни разрушения се планира да се използва авариен преливник, за да се освободи допълнително вода. 

Но аварийният преливник никога не е бил използван, освен по време на строителството на язовира през 1968 г. От четвъртък екип разчиства дървета и храсти по трасето на аварийния преливник.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !