Налага се учени да прoменят имената на гени, защото объркват Microsoft Excel

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 10 август 2020 в 00:54 2528 0

Кредит pixabay

Оказва се, че програмата Microsoft Excel създава големи проблеми на генетиците. Някои гени имат имена, подобни на дати, което кара програмата автоматично да ги преформатира и така обърква напълно въведените данни.

Този проблем се оказва изненадващо често срещан и влияе сериозно върху публикуваните изследвания, се разказва в публикация в The Verge. Тъй като Microsoft няма специален ъпдейт, който да помогне на генетиците, учените решават да променят имената на 27 човешки гена - подобно на MARCH1 - в рамките на около година и наскоро публикуват в списание Nature нови указания за имената.

Excel може да бъде особено агресивна програма що се отнася до автоматичното преформатиране на данните. Тези грешки трябва да бъдат коригирани двукратно - от учените, провеждащи изследването и още веднъж от всеки, който използва същите данни и пропусне да премахне автоматичното форматиране на програмата - затова доста от грешките остават. Според изследване от 2016 г. в списание Genome Biology около 20% от 3 597 генетични публикации съдържат грешки в Excel.

"Това е наистина много досадно", обяснява биологът Дежо Модош (Dezső Módos) пред The Verge. "Това е много широко използвана програма и ако сте малко компютърно грамотни ще я използвате. И аз съм я използвал за докторската си дисертация."

С новите правила учените се надяват да избегнат кръщаването на гени с нещо, което може да подведе програмата. Например MARCH1 вече се изписва MARCHF1, а SEPT1 става SEPTIN1.

За щастие промените са приети добре от обществото на генетиците, така че надеждите са, че подобни случайни грешки вече няма да създават проблеми на учените. 

Източник: Futurism - SCIENTISTS HAD TO RENAME GENES BECAUSE THEY CONFUSED MICROSOFT EXCEL

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !