Намерен е череп на един от най-древните ни предци

Ваня Милева Последна промяна на 29 август 2019 в 09:45 9500 0

Черепът, открит в Етиопия. Кредит: Dale Omori, Cleveland Museum of Natural History

За първи път в Африка е открит частичен череп, принадлежащ към един от най-важните човешки предшественици. Черепът хвърля светлина върху решаващ етап от нашата еволюция, подчертава NewScientist.

Черепът е открит през 2016 г. от Йоханес Хайле-Селасие (Yohannes Haile-Selassie) от Природонаучния музей на Кливланд, Охайо, и неговите колеги, докато са провеждали разкопки в района на Ерандония Ворансо-Миле (Woranso-Mille).

Един ден местен човек на име Али Берейно донася на палеонтолога Хайле-Селасие горна челюстна кост на хоминин [1].

Хайле-Селасие придружава Берейно до обекта.

„На три метра от горната челюст бе останалата част от черепа“, разказва ученият. Екипът пресява останките, голяма част от които са били погребани под половин метър купчина тримесечни фекалии от кози. Тази неприятна задача дава резултат - няколко „важни парчета“, включително от лявата скула.

Черепът изглежда е принадлежал на мъж. Като се има предвид колко лошо са износени зъбите му, вероятно е бил стар, когато е починал. Въз основа на възрастта на околните скали, е живял преди 3,8 милиона години.

„Това е страхотна находка“, коментира Фред Споор (Fred Spoor) от Природонаучния музей в Лондон, Великобритания.

Изправени предци

Екипът вече е определил находката като останки от Австралопитек анамензис (Australopithecus anamensis).

Австралопитеците са били основните хоминини, живели в Африка между 4 и 2 милиона години - няколко милиона години след като нашите предци се разделят с тези на шимпанзетата, най-близките ни живи роднини. Те са вървели изправени като нас, но мозъкът им е бил по-малък от нашия. Известни са няколко вида австралопитеци, включително A. afarensis, към който принадлежи известната Луси.

Реконструкция на лицето на A. anamensis. Кредит: Matt Crow, Cleveland Museum of Natural History

A. anamensis е от решаващо значение, тъй като това е най-старият известен вид австралопитек, живял преди около 4 милиона години и за първи път описан през 1995 г.

„Вече знаехме доста за A. anamensis“, разказва членът на екипа Стефани Мелило (Stephanie Melillo) от Института за еволюционна антропология „Макс Планк“ в Лайпциг, Германия. "Но нямахме череп".

Според анализите на екипа, нашите идеи за ранната еволюция на австралопитеците сега се нуждаят от преосмисляне.

Права линия или клон?

Повечето антрополози смятат, че A. anamensis е прародител на по-късния вид A. afarensis.  Но Мелило и нейните колеги подлагат на съмнение стандартната история за това как от A. anamensis се е произлязъл A. afarensis, за когото се смята, че е бил наш прародител.

Мнозина считат, че това се е случило чрез анагенеза (формиране на видове без разклоняване на еволюционната линия).

"Тогава един вид еволюира и постепенно се превръща в друг вид", обяснява Мелило. „Просто виждате някои тенденции във времето и внезапно изчезват предшестващите видове и откриваме само представители на потомствения вид“. Преходът от A. anamensis към A. afarensis бе „един от най-характерните случаи за анагенеза във вкаменелостите”, отбелязва тя..

Кредит: Dale Omori/Liz Russell/Cleveland Museum of Natural History

Екипът сравнява новия череп на A. anamensis с този на други хоминини, плюс горили и шимпанзета. Изследователите стигат до извода, че една частична фронтална кост от преди 3,9 милиона години, която е трудно да се идентифицира, всъщност е на  A. afarensis. Тъй като е по-стара от черепа на A. anamensis, няма как по-старият вид постепенно да се е трансформирал в по-младия. Вместо това, казват палеонтолозите, популацията на A. anamensis трябва да се е разделила на две, като едната половина поражда A. afarensis, а другата остава като A. anamensis поне 100 000 години.

Антрополозите не са на едно мнение по този въпрос. Фред Споор твърди, че това предположение вероятно е правилно, но че доказателствата срещу анагенезата все още не са категорични.

Проблемът е, че не можем да сме сигурни, че по-старата кост е от A. afarensis.

"Наистина е трудно да се направи категорично твърдение, че този частичен образец да е A. afarensis, а може и да не е", подчертава Уилям Кембъл (William Kimbel) от Държавния университет на Аризона, Темпе, който подкрепя хипотезата за анагенезата. Имаме само един череп от A. anamensis, за да го сравним, така че нямаме представа колко променлив е бил видът. „Това не означава, че грешат“, добавя той, но имаме нужда от още фосили.

Далечни времена

Междувременно черепът на A. anamensis подкрепя теорията, че някои от по-старите фосили наистина са на хоминини, а не задънени линии на маймуни, както понякога се предполага. Те включват Ardipithecus ramidus, живял преди около 4,4 милиона години, и Sahelanthropus tchadensis отпреди 6 милиона години.

„Ние виждаме някои прилики между този нов череп и например Sahelanthropus cranium, има прилика и между зъбите на новия череп и зъбите на Ardipithecus“, отбелязва Мелило.

„Тази нова находка може да помогне“, съгласява се Споор. "Тя е мост между двата вида".

Забележка:

. Хоминините са всички видове древни човеци, които са по-тясно свързани с хората, отколкото със шимпанзетата, включително и съвременните хора (род Homo, австралопитеци и др.), а хоминидите са всички съвременни и изчезнали човекоподобни маймуни - горили, шимпанзета, орангутани (без гибони) и хора, както и техните непосредствени предшественици.

Справка: Nature, DOI: 10.1038 / s41586-019-1514-7 ; DOI: 10.1038 / s41586-019-1513-8

Източник: We've finally found a skull from one of our most important ancestors, NewScientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !