Намерен е прост начин за лечение на хроничното кървене на носа

Наука ОFFNews Последна промяна на 07 септември 2016 в 14:16 7922 0

Кредит www.livestrong.com

Обикновен физиологичен разтвор е толкова ефективен, колкото лекарствената терапия за лечение на хронично кръвотечение от носа, съобщава издание EurekAlert!.

Проучването е публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация - Journal of the American Medical Association (JAMA).

Физиологичният разтвор е копие на обичайната вътрешна телесна среда на организма и представлява 0.9% разтвор на натриев хлорид, популярен като готвартска сол.

И така, оказва се, че най-простият физиологичен разтвор е също толкова ефективен, колкото и което и да е от трите лекарства, с които учените са тествали върху доброволци.

Кървенето на носа един път седмично не е необичайно, но на някои им се случва повече от два пъти на ден. Кървенето от носа от време на време може да представлява неудобство за повечето от нас, но за хората с хеморагична телеангиектазия (ННТ) може да е много неприятно. 

Клиничното проучване има за цел да определи как могат три от лекарствата - бевацизумаб, естриол и транексамова киселина - да помогнат на хората с ННТ.

На 121 участници в изследването на случаен принцип е дадено някое от тези лекарства или физиологичен разтвор плацебо, за пръскане в носа два пъти на ден в продъжение на 12 седмици.

Когато тестът приключва, всеки от доброволците оценява ефективността на лечението.

По-голямата част от участниците са почувствали подобрение независимо дали спреят е някое от трите лекарства или плацебо - в този случай - физиологичен разтвор.

За сходната ефективност на спрейовете, според учените, има две причини.

Първата е, че всички лекарства съдържат физиологичен разтвор, за да се предотврати изсъхване на носната кухина, особено при сух климат. Втората причина е плацебо ефектът, при който човек се чувства по-добре, заради самовнушението вследствие на доверието си в ефективността на лекарството.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !