Намерена е една от най-древните скулптури - на 13 500 години

Ваня Милева Последна промяна на 12 юни 2020 в 00:01 3536 0

Снимка на миниатюрна фигурка на птица, открита в Линдзинг (провинция Хенан, Китай), датирана преди 13 500 години. Кредит: Francesco d'Errico and Luc Doyon

Намерена е една от най-древните скулптури - най-старият екземпляр на триизмерното изкуство в Източна Азия, открита някога. Това е малка фигура на птица, направена от обгорена кост, а учените, изследвали скулптурата, определят възрастта й на около 13 000 години. 

Находката е описана в проучване, публикувано на 10 юни 2020 г. в списание PLOS ONE от Джанян Ли (Zhanyang Li) от Университета Шандонг, Китай, и колегите му.

Фигурката е открита в Хенан, Китай, през 2009 г., но едва сега изследователите завършват изследването си. Според археолозите тази мъничка скулптура на птица върху пиедестал с дължина 1,9 см и височина 1,2 см е направена доста умело. Въпреки малкия си размер, може да се видят 68 работни зони върху нея, където древният майстор е приложил 10 различни техники за обработка на кост. При това учените смятат, че е била нагрявана до 300 градуса по Целзий.

Според съавтора на изследването Франческо д'Ерико (Francesco d’Errico) от Университета в Бордо, тази сложна скулптура предполага, че има други, по-прости и по-древни, които все още не са намерени. Тази триизмерна скулптура е с 8500 години по-стара от други подобни находки, направени в Китай и в цяла Източна Азия.

Скулптурата е открита от китайски археолози на място, където се извършват изкопни работи през 50-те години на миналия век и затова не могат да определят към кой културен слой принадлежи тази ценна находка. Но тя е намерена заедно с много други животински кости, белязани с резки, глинени парчета, колие от черупки от щраусови яйца и фрагменти от каменни сечива.

Близостта на тези органични останки и следи от човешкия живот позволява на учените да изчислят възрастта на статуетката, използвайки радиовъглероден анализ. Оказа се, че е издялан от жител на този древен стан преди около 13,5 хиляди години, което го прави най-древният пример за такава форма на изкуство за цяла Източна Азия.

По своята форма и начин на изработка тази скулптупа е много подобна на други древнокитайски фигурки на птици, издълбани от нефрит и други камъни. Те са открити в древни селища на хора, живели в Китай много по-късно, преди около 5 хиляди години, което показва дълбоките исторически корени на китайското скулптурно изкуство и неговата висока приемственост.

Справка: Li Z, Doyon L, Fang H, Ledevin R, Queffelec A, Raguin E, et al. (2020) A Paleolithic bird figurine from the Lingjing site, Henan, China. PLoS ONE 15(6): e0233370. doi.org/10.1371/journal.pone.0233370

Източник:

Ancient bird figurine recovered from refuse heap the oldest instance of East Asian 3-D art, Public Library of Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !