Намерени са следи от магнитните полета на Големия взрив

НаукаOFFNews Последна промяна на 03 април 2018 в 00:00 10651 0

Kарта на магнитното поле в първите моменти след раждането на Вселената. MPI for Astrophysics

В първите части от секундата след раждането на нашата Вселена се генерират не само елементарни частици и радиация, но и магнитни полета.

Екип, ръководен от Института за астрофизика в Макс Планк в Гарчинг, успя да изчисли как трябва да изглеждат тези магнитни полета днес във Вселената - с огромна резолюция и в 3D, съобщава сайтът на института.

Големият взрив все още е забулен в мистерия в много отношения. Космолозите използват различни методи в опита си да получат информация за първите моменти от живота на нашата Вселена.

Една от възможностите са космическите магнитни полета, създадени от раждането на Вселената и които би трябвало да оцелеят до наши дни.

За обяснят зараждането на тези магнитни полета при Големия взрив авторите използват прост плазмен физически ефект - ефектът на Харисън - въртящите движения в плазмата на ранната Вселена създават електрически токове, дължащи се на триенето, като по този начин предизвикват магнитно поле.

Познавайки плазмените вихри в този ранен период, може да се изчисли в детайли как са генерирани тези магнитни полета. Ако се знаят плазмените движения тогава, би могло да се изчисли как трябва да изглеждат тези магнитни полета днес.

Изследователите проучват наличните данни за вихровото движение на частици в епохата на ранната Вселена и изчисляват магнитното поле, което  създават. След това учените изследват местоположението и плътността на близките галактики. Въз основа на тези данни, успяват да оценят как се е движела материята от първите мигове на Вселената до наши дни и да определят как се е изменяло магнитното поле. Използвайки този алгоритъм, авторите реконструират магнитното поле на Големия взрив от появата му до наши дни.

Някои от картите на магнитни полета в района на галактиката Персей-Риби . MPI for Astrophysics

Учените от Макс Планк създават 3D карта на магнитното поле с огромна резолюция. Картата включва най-близките галактики към Земята, радиусът й е 300 милиона светлинни години. Но, за съжаление не може да се направи проверка на резултатите с помощта на наблюдения - изчисленият магнитуд на полето е 27 пъти по-малко от магнитното поле на Земята, а устройства за измерване на такива слаби полета все още няма.

Въпреки това проучването може да помогне на космолозите да разберат по-добре какво се случва в първите моменти от съществуването на Вселената.

 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !