Намерено е най-голямото цвете на Земята. То мирише на мърша

Ваня Милева Последна промяна на 08 януари 2020 в 11:58 8085 0

Цъфтежът на гигантската рафлезия продължава само една седмица, преди да изсъхне и да изгние.

Индонезийски природозащитници съобщават, че са забелязали най-големия екземпляр рафлезия, позната като растението с най-големите цветове в света.

Новият рекордьор от вида гигантска рафлезия (Rafflesia tuan-mudae) е месесто червено цвете с бели блистеровидни петна по огромните й венчелистчета. То има диаметър 111 сантиметра.

То е по-голямо от предишния рекорд от 107 сантиметра на цвете, открито също в джунглите на Западна Суматра преди няколко години.

"Това е най-голямата рафлезия, която някога е документирана", заяви Аде Путра в Агенцията за опазване на природата  в Западна Суматра. Цъфтежът ще продължи само около една седмица, преди да изсъхне и да изгние, добавя той.

Цветът е намерен на индонезийския остров Суматра, близо до езерото Мананяу, най-големия в историята екземпляр от това растение.

Растението е кръстено рафлезия на британския колониален администратор сър Стамфорд Рафълс, който го забелязва в Индонезия в началото на 19-ти век.

Видът расте в няколко страни от Югоизточна Азия, включително Филипините, където е регистриран 100 сантиметров екземпляр.

Но какво е то и защо мирише на мърша?

Рафлезията паразитира върху корените на други растения като изсмуква нужните си хранителни вещества. Поради това тя няма нито собствени стъбла, нито листа, а се състои единствено от голям цвят.

Може би в света има по-големи екземпляри, тъй като размерът им зависи от мястото им на растеж. Но в момента според учените това индонезийското растение се счита за най-голямото в света.

Изследователите отбелязват, че външно цветето изглежда изключително неприятно. Появата му може да се сравни с разпръснати парчета гнило месо. Освен това, цветето излъчва и много неприятна и интензивна миризма на гниеща плът. Местните жители, на които миризмата е много позната, наригат растението „трупът на Лили“.

Според биолозите има причина растението да мирише така отвратително. Смята се, че миризмата е жизненоважна за опрашването на растението. Но въпреки ужасния вид и неприятната миризма, рафлезията е напълно безопасна за хората и не съдържа опасни за живота отрови. Напротив, съдържа полезни за здравето вещества и се счита за лечебно растение. По-специално от него се правят средства за подобряване на потентността, а екстрактът от пъпките помага на жените да се възстановят след раждане.

Въпреки че е безопасно и полезните свойства на растението, изследователите призовават хората да не ги докосват. Защото въпреки солидния вид, рафлезията е много крехка. Дори леко докосване може да увреди пъпките и цветовета. 

Подобна неприятна миризма има растението Amorphophallus titanum, също виреещо в Индонезия, цвете с форма на фалос, което може да достигне височина до три метра.

Източник:

Biggest bloom: 'world's largest' flower spotted in Indonesia, Phys.org

In Indonesia found the largest flower in the world and he smells like corpses, ScieNews

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !