Намерено е същество, което живее повече от 1000 години (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 23 юли 2017 в 00:00 7841 0

Кредит Chemo III project/BOEM/NOAA OER

Съществата на дъното на океана могат да живеят много по-дълго, отколкото тези на сушата.

Там има много храна, някои животни нямат никакви естествени врагове и като резултат са намерени късметлии, които могат да живеят 300 години. А някои 1000.

"Е. laminata отмести границите на дълголетие, които смятахме за възможни", заяви Алана Дъркин (Alanna Durkin) от Temple University във Филаделфия пред New Scientist.

Тези тръбни червеи Escarpia laminata могат да достигнат до метър и половина дължина. Обитават дълбочини от 1000 до 3300 метра в струпвания от 5 до 200 екземпляра до студени подводни извори. Тази среда също така осигурява местообитание за морски звезди, скариди, раци, миди, охлюви и огромно разнообразие от малки видове червеи.

Тръбните червеи Escarpia laminata. Снимка: Chemo III project/BOEM/NOAA OER

И така тези същества могат да живеят повече от 1000 години. Това стана ясно едва сега, тъй като да се установи възрастта на тези същества е доста трудно. Те нямат скелет или тъкани с някакви признаци на годишен растеж, броими "растежни пръстени", така че учените трябваше да разчитат на нов модел на растежа им, описан в The Science of Nature.

"Идеята на модела на растеж е да се симулира как тези тръбни червеи растат и остаряват, без да ни се налага да чакаме стотици години, докато ги гледаме как растат в реално време", разказва Дъркин.

Изследователите зареждат данните в модела, наблюдавайки как червеи с различни размери растат в течение на година. В резултат на това биолозите получават невероятни резултати. Ако се съди по размера, някои червеи са на стотици години, а някои - на повече от хиляда.

В този случай е практически невъзможно да се установи горна граница на възрастта, тъй като колкото по-стари стават червеите, толкова по-бавно растат.

Дълголетие в бездната

Тръбните червеи обаче са вторият най-дълго живеещ вид (без колониалните видове) намерен някога в дълбините на океана. Един дълбоководен вид миди, Arctica islandica, може да живее в продължение на 500 и повече години. Образуващите колонии животни, включително и някои корали, могат да живеят в продължение на 4000 години.

"Възможно е да открием нови рекордьори по продължителност на живота в морските дълбини, тъй като намираме нови видове и нови местообитания почти всеки път с изследователските подводници", коментира Дъркин.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !