Намериха гени на аутизма за първи път не в хора, а в пчели

НаукаOFFNews Последна промяна на 02 август 2017 в 00:00 4256 0

Социално неотзивчивите пчели споделят нещо фундаментално с хората аутистите. Julie McMahon

Гените, тясно свързани с нарушения от аутистичния спектър при хората, са настроени по различен начин при по-резервираните медоносни пчели, отколкото при техните по-отзивчиви другарчета от кошера, показва проучване, цитирани от phys.org.

Констатациите, докладвани в Proceedings of the National Academy of Sciences, показват уникални прояви за гените, свързани с аутизъм, които не с други поведенчески разстройства при хората.

Изследването е първи поглед на молекулно наследство, което споделяме с животинското царство, казват изследователите, и предлага интересни следи за развитието на социалното поведение.

Джин Робинсън (Gene Robinson), професор по ентомология в Университета на Илинойс, заяви, че поведението на пчелите може да бъде различно: някои от тях са по-активни, други по-безразлично реагират дори на враг, който заплашва кошера. Това е природен феномен, защото различните насекоми имат различни функции, не всички от тях играят ролята на "пазачи". Независимо от това, при някои пчели се наблюдава нарушение на функциите им - например, при пчелите - гледачки, които се грижат за ларвите, разказват учените. "Някои от същите тези пчели са равнодушни в присъствието на ларвите на царицата - стимул, който обикновено подтиква към усърдни действия пчели - детегледачки. Това означава, че се случва нещо необичайно, отбелязва Робинсън.

Според авторите, липсата на социална чувствителност при невъзприемчивите пчели напомня трудностите, пред които са изправени хората с аутизъм. Но да се сравнява само поведението в този случай е недостатъчно - изследователите от Университета на Илинойс анализират 246 групи пчели от седем колонии, които имат генетични различия, за да проверят дали има връзка между поведението и експресията на гените.

Установи се, че у пчелите, неизпълняващи своите социални функции, около 1000 от гените се експресират по различен начин, при детегледачките и охраната. Разглеждайки списъка на гени, свързани с аутизма при хора, учените са идентифицирали много съвпадения. При това, гените на невъзприемчивите пчели се отнасят само за аутизма, а не и всякакви други отклонения в поведението на хората - не бяха открити съвпадения с депресивно разстройство и шизофрения.

Резултатите могат да помогнат да се разбере еволюцията на социалното поведение на основата на молекулно наследство на цялото животинско царство. Въпреки че социалното поведение при хората и пчелите са се развили независимо, вероятно, инструментите на това развитие са сходни.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !