Намериха град от бронзовата епоха в Ирак на 45 км от база на ИДИЛ

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 ноември 2016 в 10:00 7930 0

Кредит Peter Pfälzner

Разкопки на източния склон на горната част на могилата Басетки, където са открити няколко фрагмента от асирийски клинописни таблици.

Археолози от Университета на Тюбинген откриха следи от голям град от бронзовата епоха до малкото кюрдско село Басетки, недалеч от град Дохук в Северен Ирак, съобщава сайтът на университета.

Изследователите открили, че градът е основан около третото хилядолетие пр.н.е и е продължил съществуването си повече от 1200 години. Разкритите селищни пластове са датирани от периода акадската империя (2340-2200 г. пр.н.е.), която се счита за първата световна империя в историята на човечеството.

Археолозите също така са намерили свидетелства, че защитната стена около града е построена през 2700 пр.н.е., а големите каменни сгради - през 1800 г. пр.н.н. 

По време на разкопките Басетки между август и октомври 2016 г. са открити и фрагменти от асирийски клинописни таблици, които датират от около 1300 пр.н.е, които свидетелстват за съществуването на храм в града на месопотамския бог на времето Адад (Хадад). Намерена е и по-ниска града на около един километър извън центъра на града.

Използвайки измервания на геомагнитното съпротивление, археолозите са открили следи на обширна пътна мрежа и отделни квартали, големи къщи и дворцова сграда, датирани от бронзовата епоха. Жителите са погребвали мъртвите си в гробище извън града. 

Селището е било свързано към съседни региони на Месопотамия и Анатолия с пътища, датиращи от около 1800 г. пр.н.е.

Селището Басетки е известно на широката общественост в миналото заради "Статуята от от Басетки", която е открита там по случайност през 1975 г. Тя е фрагмент от бронзова фигура на акадски цар-бог Нарам-Син (около 2250 г. пр.н.е.).

"Статуята от от Басетки". Снимка: Institut für Orientalistik der Universität Wien 

Находката е открадната от Националния музей в Багдад по време на войната в Ирак през 2003 г., но по-късно е преоткрита от американски войници. Досега учените не са могли да обяснят мястото на находката. Археолозите вече могат да аргументират своето предположение, че Басетки е бил важен пост на акадската култура.

Разкопки на път от бронзовата епоха извън населено място при Басетки, Ирак. Снимка: Peter Pfälzner

Разкопките се провеждаха на разстояние 45 км от територията, контролирана от ИДИЛ. Въпреки това ръководителят на екипа археолози Петер Пфалцнер (Peter Pfälzner) е настоявал, че няма заплаха за живота на изследователите по време на разкопките. 

Могилата Басетки. Снимка: Peter Pfälzner

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !