29 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Намериха най-древните крокодилски яйца

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 13 март 2017 в 11:58 32930
Яйце на Krokolithes dinophilus.

Палеонтолози намериха в скали в западната част на Португалия крокодилски яйца, снесени преди около 152 милиона години. Яйцата са учудващо добре запазени и дават важна информация за най-древните, подобни на крокодили същества, съобщава ЕverythingDinosaur.

Находката е описана в статия, публикувана в списание PLOS One.

Намерените яйца са много сходни с яйцата на съществуващите крокодили. Това не са точно "крокодили", а се наричат от палеонтолозите "крокодиломорфи" - crocodylomorph.

По оценка на изследователския екип женският крокодил, снесъл тези яйца, трябва да е бил с размерите на женски американски алигатор (A. mississippiensis) и дълъг, вероятно повече от два метра.

Карта, показваща местоположението на местата на изкопаемите яйца на крокодиломорфи.

Крокодилите са се появили преди около 200 милиона години и са живели заедно с динозаврите. Днес от динозаврите са останали само фосили, а крокодилите процъфтяват в много части на света. 

"Самият факт, че яйцата принадлежат към периода Юра, ги прави най-старите ни познати крокодилски яйца", - заяви Жоао Русо (João Russo) от Новия университет на Лисабон, Португалия, водещ автор на изследването. - "Това ново откритие показва, че този тип яйца са съществували поне 40 милиона години по-рано. Изкопаемите останки показват, че крокодилите и техните роднини, образуващи групата на крокодиломорфите, са се отличавали с голямо разнообразие и че са имали различни хранителни навици, екологични ниши и морфология".

Интересно е, че тези праисторически крокодили са предпочитали да гнездят в близост до големи месоядни динозаври. Възможно е наличието на два различни вида големи хищници да е помагало да се защитят всички гнезда от потенциална опасност. При толкова много заплахи за яйцата и наскоро излюпените животни в късната Юра, може да се предположи, че е имало известна взаимна изгода между различните видове - нещо като симбиоза между двата вида тероподи, при която крокодилите са имали предимство.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.