Напитките с изкуствени подсладители са свързани с по-нисък риск от рак на дебелото черво

НаукаOFFNews Последна промяна на 23 юли 2018 в 00:00 7328 0

Консумацията на напитки с изкуствени подсладители е свързана със значително по-нисък риск от рецидив на рак на дебелото черво и смъртност от него.

Това откри екип изследователи, ръководени от Yale Cancer Center, чието проучване е публикувано в PLOS ONE.

Трябва да се подчертае, че частни спонсори не са участвали в разработването и провеждането на проучването, в събирането, контролът, анализът и тълкуването на данните, в подготовката, прегледа или одобрението на изследването и решението за публикуване му.

Колоректалният рак и диетичната Кола

"Напитките с изкуствени подсладители имат лоша репутация в обществото, поради предполагаеми рискове за здравето, които никога не са били документирани", разказва водещият автор на изследването,  д-р Чарлс Фукс (Charles S. Fuchs), директор на Yale Cancer Center. "Нашето проучване ясно показва, че те спомагат за избягване на рецидиви на рак и смърт при пациенти, които са лекувани от напреднал рак на дебелото черво и това е вълнуващо откритие."

Фукс и неговият екип от изследователи установиха, че при анализа на 1 088 пациента участниците, които са пиели една или повече 330-грамова порция напитки с изкуствен подсладител на ден, са получили 46% подобрение на риска от рецидиви на рак или смъртност в сравнение с тези, които не са пили такива напитки. Тези "безалкохолни напитки" включват кола с кофеин и кола без кофеин и други газирани напитки (като джинджифилова диетична бира).

Изследователите събирт данни от над 1000 пациенти с рак на дебелото черво в трети стадий, всички участвали в клинични изпитвания, при които им е извършвана химиотерапия между 1999 г. и 2001 г. и през следващите седем години проследяват рецидивите на рака и смъртността. На участниците в този процес са предоставени и въпросници относно консумацията на повече от 130 различни вида храни и напитки.

Други проучвания също установяват подобно намаляване на риска от рецидиви на рак и смърт, но в резултат на консумацията на кафе и ядки. Изследователите обаче решават да се съсредоточат върху напитките с изкуствени подсладители, защото предишни изследвания показват, че консумацията на подсладените напитки значително увеличава риска от развитие на рак на дебелото черво. По този начин учените имат намерение да видят дали консумацията на напитки с изкуствени подсладители, дори при напреднал рак, оказва влияние върху резултатите след операцията.

Заменянето на захарта в напитките

Във втория анализ изследователите установяват, че ползите, които те наблюдават по отношение на напитките с изкуствени подсладители, отчасти се дължат на факта, че напитките, подсладени със захар, са заменени с такива с изкуствен подсладител. Според изследователите това съответства на това, което вече е известно за риска от рак на дебелото черво, който се свързва с фактори като заседнал начин на живот, затлъстяване и диета, свързана с диабет.

"Докато асоциацията между по-ниския рецидив на рак на дебелото черво и смърността е малко по-силна, отколкото предполагахме, откритието се вписва с всичко, което знаем за риска от рак на дебелото черво като цяло", коментира Фукс. "Фактори като затлъстяване, заседнал начин на живот, диета, свързана с диабет - всичките водещи до излишък на енергийниввя баланс - са известни рискови фактори. Сега откриваме в това проучване, че по отношение на рецидивите и смъртност от рак на дебелото черво, използването на напитки с изкуствен подсладител не представлява риск за здравето и е по-здравословният избор".

В резултат на заключенията си изследователите отбелязват, че сега е важно да се проучат по-отблизо реалните ефекти на изкуствените подсладители върху здравето.

"Има тревоги, че изкуствените подсладители могат да увеличат случаите на затлъстяване, диабет и рак, но проучванията, свързващи изкуствените подсладители с увеличаването на теглото и диабета, са много объркани по отношение на рака, епидемиологичните проучвания при хора не показват такива връзки".

Изследванията, докладвани в тази публикация, са подкрепени отчасти от Националния институт по рака на Националните институти по здравеопазване на САЩ и от Pharmacia & Upjohn Company, сега Pfizer Oncology, както и от Американския институт за ракови изследвания, обяснява сайтът на Йейлския университет.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !