Нарушението на симетрията тласка времето напред

Наука ОFFNews Последна промяна на 19 август 2016 в 09:43 8495 0

Кредит rebloggy.com

Еволюцията на времето във Вселената и законите на запазване възникват като резултат от нарушаването на симетрията на времето.

Това заяви Джоан Вакаро (Joan Vaccaro) от Центъра по квантова динамика на Университета Грифит в Австралия, съобщи EurekAlert!

В изследването си "Quantum asymmetry between time and space", публикувано по-рано тази година в Proceedings of the Royal Society A, д-р Вакаро казва, че T-нарушението (T от time, време) или нарушението на времевата симетрия тласка Вселената и в частност нас, към това, което наричаме бъдеще. 

Д-р Вакаро представи работата си като част от ежегодния австралийски фестивал на науката National Science Week, който се проведе в Бризбейн.

Доцент д-р Джоан Вакаро /atom-ecology.russgeorge.net

"Открих механизмът, който ни принуждава да отиваме към бъдещето, причината, поради която остареем и причината, поради която напредваме във времето". "Вселената трябва да е симетрична във времето и пространството като цяло. Но ние знаем, че една посока на времето е привилигирована, затова непрекъснато ставаме по-стари, а не по-млади".

По-специално Вакаро обръща внимание на поведението на мезоните - частици, които участват в силното взаимодействие, което отговаря за връзката между кварките, които изграждат ядрените частици.

Асиметрията дава обяснение, според Вакаро, на две неща, на които не могат да дадат обяснение конвенционалните физически теории - посоката на времето и поведението на мезоните (които се разпадат по различен начин, ако времето върви в обратната посока).

"Експериментите показват, че поведението на мезоните зависи от посоката на времето, по-специално, ако посоката на време се промени, то тяхното поведение също би се променило", подчертава тя.

"Но проблемът е, че Вселената не може да бъде асиметрична изцяло. Това означава, че физичните теории трябва да бъдат симетрични във времето.Това е аномалия в областта на физиката, която аз се опитвам да реша."

Във Вселената биха ставали странни явления, ако нямаше нарушение на T-симетрията. Например обектите ще се преместват във времето със същата лекота както в пространството. Ще се появяват и веднага ще изчезват. Тогава законите на запазване нямаше да работят, обяснява Вакаро. "Това означава също, че няма да има еволюция във времето Хората ще съществуват само за една точка във времето - те няма да изпитат "потока на времето".

Когато д-р Вакаро добави нарушение на T-симетрията към теорията, нещата драстично се променят.

"Чашата вече се намира всеки път," казва тя. "Това означава, че в теорията вече има запазване на материята. Запазването възниква от теорията, а не се предполага от нея. Освен това, предметите ще се променят с течение на времето, чашите ще се счупват, хората ще остаряват и ще се наслаждават на "потока на времето ". Това означава, че теорията вече има еволюция на времето.

Следващият етап на изследването е да се разработят експерименти, които да тестват предсказанията на теорията на Вакаро.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !