Нашата Галактика може да приюти над 30 интелигентни цивилизации според нова оценка

Ваня Милева Последна промяна на 16 юни 2020 в 07:07 5956 0

Кредит: CC0 Public Domain

Има ли някой там? Това е въпрос, задаван много пъти.

Сега изследователи хвърлят нова светлина с проучване, което изчислява, че може да има повече от 30 интелигентни цивилизации в цялата ни галактика. Това е огромен напредък спрямо предишните оценки, които се простираха от нула до милиарди.

Един от най-големите въпроси в историята на човешката мисъл е дали има други интелигентни форми на живот в нашата Вселена.

Дали ние, на Земята, сме единствената интелигентна цивилизация във Вселената или има други по-интелигентни от нашата цивилизации? И ако те са там, защо не ги виждаме, както се е питал известният италиански физик Енрико Ферми, "А къде са всички те?"

Екип от астрономи, ръководен от Кристофър Конселис (Christopher Conselice), може да има отговор и на двата въпроса.

Новото проучване, публикувано вчера в The Astrophysical Journal, възприе нов подход към този проблем. Използвайки предположението, че интелигентният живот се формира на други планети по подобен, както на Земята, начин изследователите получават оценка за броя на интелигентните общуващи цивилизации в нашата собствена галактика - Млечния път. Те изчисляват, че в нашата родна Галактика може да има над 30 активно комуникиращи интелигентни цивилизации.

„Трябва да има поне няколко десетки активни цивилизации в нашата Галактика, при условие, че са необходими 5 милиарда години, за да се образува интелигентен живот на други планети, т.е. както на Земята", обяснява професорът по астрофизика в Университета в Нотингам Кристофър Конселис, който ръководи изследванията.

Той също обяснява, че „Нашата идея разглежда еволюцията, но в космически мащаб. Наричаме това изчисление 'астробиологична граница на Коперник'“.

Уравнението на Дрейк, математическата формула, която изчислява вероятността да открием развити цивилизации във Вселената. University of Rochester

Водещият автор Том Уестби (Tom Westby) обяснява: „Класическият метод за оценка на броя на интелигентните цивилизации се основава на предположения за ценности, свързани с живота, при което мненията по такива въпроси се различават значително. Нашето ново проучване опростява тези предположения като използва нови данни, давайки ни солидна информация за оценка на броя на цивилизациите в нашата Галактика".

„Двете астробиологични граници на Коперник заключава в това, че  разумните форми на живот съществуват по-малко от 5 милиарда години или се формират след около 5 милиарда години - подобно на Земята, където след 4,5 милиарда години се е формирала комуникационна цивилизация. В строгите критерии, при които е необходимо съдържание на метали, равно на това на Слънцето (Слънцето е относително богато на метал - за астрофизиците всички елементи, който не са водород или хелий, са "метали"), изчисляваме, че в нашата Галактика трябва да има около 36 активни цивилизации".

Изследванията показват, че броят на цивилизациите силно зависи от това колко дълго активно изпращат сигнали за съществуването си в космоса, като радиопредавания от спътници, телевизия и др. Ако другите технологични цивилизации продължават толкова дълго, колкото нашата, която в момента е на 100 години, тогава в нашата Галактика ще има около 36 действащи интелигентни технологически цивилизации.

Въпреки това, средното разстояние до тези цивилизации ще бъде на 17 000 светлинни години, което прави откриването и комуникацията много трудни с нашите съвременни технологии. Възможно е също така да сме единствената цивилизация в нашата Галактика, ако времето за оцеляване на такива цивилизации, като нашата, не е достатъчно дълго.

Професор Конселис продължава: „Нашето ново изследване предполага, че търсенето на извънземни интелигентни цивилизации не само разкрива съществуването на форми на живот, но и ни дава улики за това колко дълго ще продължи собствената ни цивилизация. Ако открием, че интелигентният живот е разпространено явление, тогава това би означавало, че нашата цивилизация би могла да съществува много по-дълго от няколкостотин години, обратното, ако открием, че в нашата Галактика няма активни цивилизации, това е лош знак за собственото ни дългосрочно съществуване. Чрез търсенето на извънземен интелигентен живот - дори ако не намерим нищо - ще открием собственото си бъдеще и съдба".

Справка: Tom Westby et al. The Astrobiological Copernican Weak and Strong Limits for Intelligent Life, The Astrophysical Journal (2020). DOI: 10.3847/1538-4357/ab8225 , iopscience.iop.org/article/10. … 847/1538-4357/ab8225

Източник: Research sheds new light on intelligent life existing across the galaxy, University of Nottingham

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !