Насочва се буря към повредения язовир Оровил и носи 250 мм дъжд (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 февруари 2017 в 13:05 5216 0

Кредит REUTERS / Jim Urquhart

Язовирът Оровил се източва след заповед за евакуация на населението в селищата под язовир Оровил, Калифорния, САЩ.

Усилията по ремонта на преливника на язовир Оровил ще получат първата си важна проверка този уикенд, когато метеоролозите предвиждат буря с интензивни валежи от 250мм, пише Los Angeles Times.

Лек до умерен дъжд започна в цяла Северна Калифорния рано в четвъртък и най-вероятно ще продължи в продължение на няколко дни, според Националната метеорологична служба.

Но ситуацията ще се промени значително в неделя, когато мощна буря ще врълети Оровил и басейна на река Федър.

"Това ще бъде доста добър тест", заяви метеорологът Майк Смит от Националната метеорологична служба. "Предвиждат се 10 инча (250мм) от неделя вечер до понеделник вечер".

Като цяло прогнозите предсказват серия от четири бури, като първата започва в четвъртък, втората - в събота, третата в неделя вечерта, а четвъртата - в сряда следващата седмица.

Най-голямата от тази поредица от бури ще бъде тази в неделя вечер. Голяма част от водата ще падне в околните планини и директно във водоема. Това става в момент, когато язовирът Оровил е запълнен на 88% от капацитета си, а почвата и околните предпланини са преовлажнени в една най-влажните зими в историята.

Източник: weather.com


Министерството на водните ресурси се надява да източи до една трета водата от изкуственото езеро през повредения си основен преливник в река Федър със скорост 2840 кубични метра в секунда, за да направи място за вливащите се обеми от дъждовете и снеготопенето.

Скоростта на източването на водата ще започне да се намалява в събота, стабилизирайки се до неделя на около 1700 кубични метра в секунда. По-късно прогнозата за третата буря ще коригира оттока до повече от 2300 кубични метра в секунда и от сряда ще започне да спада.

Актуализираният план за действие показва, че от ръководството на Департамента по водните ресурси се надяват да намалят нивото на водата до 250 м - с 9 м по-ниско от това, което бе заявено за цел. На това ниво езерото ще има капацитет да поеме още 1356 милиона кубични метра вода. До 9 часа сутринта в четвъртък нивото на водата е около 265 м.

Какво се случи досега с язовира с най-високата стена в САЩ

Преди седмица се отвори огромна дупка в основния преливник на най-високата язовирна стена в САЩ - Оровил - нарастна до 75 метра, заплашвайки целостта на преливника.

Специалистите от Департамента по водните ресурси решиха да отворят аварийния преливник, който не бе използван от времето на строителството на язовира през 1968 г. Тъй като последният представлява необлицовано корито, бързо се изрови огромна яма, която създаде опасност за самата стена. Екипите в неистов опит да я опазят запълваха разширяващата се дупка с 1200 тона скали в час.

Пораженията на мястото на отклонението на аварийния преливник.

Едновременно с това се проведе евакуация на близо 200 000 души в околността. Специалистите насочиха източваните води обратно към авариралия основен бетонен преливник (бързоток) с двойно по-големи водни количества - над 2400 м3/сек. Въпреки че Daily Mail публикува снимки на залети сгради и ферми, положението изглежда овладяно.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !