Националният природонаучен музей представя фотографската изложба „Полета, фабрики, работници”

Изложбата може да бъде видяна до средата на следващия месец

Катя Димитрова Последна промяна на 12 юли 2016 в 11:00 2790 0

Кредит http://www.bas.bg

На 13 юли 2016 г. от 18 ч. в зала Левентис на Националния природонаучен музей - БАН ще бъде открита фотоизложбата „Полета, фабрики, работници“ на проф. Джон Хауърд от Кралския колеж в Лондон, Иво Данчев и Светослав Спасов от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Измамно изящните пейзажи, криещи невидими екологични заплахи и девствените полета със спотайващи се токсини представят “света” на Североизточна България във фотографиите на професора по американски изследвания от Кралския колеж в Лондон, Джон Хауърд.

Снимките са резултат от участието му в програмата „Артистични резиденции” (Artists in Residence) на НПО „Култура и Енергия” в Русе, в периода април-май 2016 г. Фотографиите на Иво Данчев и Светослав Спасов, направени в рамките на проекта на БДЗП „За Балкана и хората”, очертават “света” на Западна Стара планина, в който традиционното ползване на природните ресурси се възражда, благодарение на хората, избрали да останат и живеят тук, обръщайки се към традиционните земеделски практики в района.

Авторите провокират публиката, апелирайки да направи своя избор. Когато избираме даден продукт, ние вземаме решения за опазването на природата, за съдбата на малките производители и най-вече определяме собственото си бъдеще чрез качеството на храната, която консумираме.

Като илюстрация на предимствата на различните местни производства, в деня на откриването ще бъде проведена дегустация на земеделски продукти на фермери, участници в проекта „За Балкана и хората”.

Изложбата е подготвена в сътрудничество между БДЗП (проект „За Балкана и хората”, финансиран от Българо-швейцарска програма за сътрудничество) и русенската неправителствена организация „Култура и Енергия” и може да бъде видяна до 15 август в Националния природонаучен музей – БАН, бул. "Цар Освободител" 1.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !