Научният скандал около хидроксихлорохина

Ваня Милева Последна промяна на 08 юни 2020 в 10:31 9517 0

Кредит Public Domain

Първият изследователски скандал около пандемията на коронавирус е заради оценката на безопасността на препарата хидроксихлорохин, като всъщност в центъра на аферата е малка здравна компания.

В четвъртък повечето от авторите на големи проучвания, появили се в The Lancet и New England Journal of Medicine (NEJM), оттеглиха статиите си и извиниха, заявявайки, че вече не могат да отговарят за своите данни, след като базираната в щата Илинойс корпорация, която ги предоставя - Surgisphere - отказа проверките.

Във всеки друг момент въпросът може да доведе до сътресение в академичните среди, но той придобива ново измерение, тъй като светът се бори с вирус, отнел около 400 000 живота.

Особено интересна бе статията в списание The Lancet, в която се твърдеше, че са анализирани данните от 96 032 пациента, приети в 671 болници на шест континента, установявайки, че хидроксихлорохинът не показва ползи и дори увеличава риска от смърт.

Оттеглянето й се разглежда като стимул от поддръжниците на използвания от десетилетия срещу малария препарат, сред които са президентът на САЩ Доналд Тръмп и бразилският му колега Джаир Болсонаро.

"Случаят е силно политизиран - има група, вероятно не особено малка, която се е научила да не вярва на науката и учените и това  се подхранва и с тази история", заяви за AFP Габе Келен (Gabe Kelen), професор по спешна медицина в Университета Джонс Хопкинс.

Това ще се случва въпреки факта, че дори без статията в Lancet се натрупаха достатъчно доказателства против употребата на хидроксихлорохин срещу COVID-19.

В петък резултатите от четвърто рандомизирано контролирано изпитване - внимателно проектирани експерименти с хора, считано за най-строгата форма за клинично изследване - показват, че лекарството няма влияние върху вируса.

Тайнствената компания

Списанието The Lancet, публикуващо от 1823 г. насам, е едно от най-доверените медицински списания в света. 

В резултат на това статията за хидроксихлорохина оказа огромно въздействие: Световната здравна организация (СЗО) и няколко други здравни организации в Великобритания и Франция преустановиха клиничните изпитвания на лекарството, докато не се провери по-внимателно безопасността на съединението.

Но нещата скоро започват да се разплитат, след като изследователите забелязват многобройни "червени лампички", от огромния брой участващи пациенти до необичайното ниво на детайлност относно получените дози.

Статиите и в The Lancet, и в също толкова престижното списание NEJM, което бе публикувало документ за това дали разредителите за кръв повишават риска от COVID-19, разчитат на една и съща компания, и списанията изразяват притесненията си преди самите автори да изтеглят и двата документа.

Surgisphere, основана през 2007 г. от съдовия хирург Сапан Дезай (Sapan Desai), отказа да споделя данни с учените, които са се заели да рецензират статиите, заявявайки, че това ще наруши споразуменията за поверителност с болниците.

Когато обаче сайтът за научни новини The Scientist започва да се свързва с болници в САЩ, за да ги попита дали не са участвали, не намира нищо.

Интернет профилът на Surgisphere също повдигна много въпроси. Само неколцина служители могат да бъдат намерени в LinkedIn и повечето вече са деактивирали своите акаунти.

Според вестник Guardian сред служителите му са еротични модели и до миналата седмица страницата за контакти на уебсайта му се пренасочваше към шаблон на WordPress за уебсайт с криптовалути, като не е ясно как болниците биха могли да достигнат до тях.

Съдебните архиви в Кук Каунти, Илинойс, показват, че Дезай е посочен в три съдебни медицински дела за злоупотреби, заведени през втората половина на 2019 г. В първите години на основаването на компанията на Дезай най-видимата й дейност е продажбата на учебници в Amazon, произведени от Surgisphere, за студенти по медицина. Впоследствие компанията е уличена, че са писани фалшиви положителни коментари, приписвани на лекари. Дезай отрича, че е знаел за или по някакъв начин е участвал в публикуването на фалшивите отзиви.

Системни проблеми

За Иван Орански (Ivan Oransky), основавател на Retraction Watch, блог, който съобщава за изтегляне на научни статии, аферата далеч не е изненадваща, но тя подчертава системните проблеми в научните публикации и начина, по който се съобщават на обществеността.

Политиците трябва да се отдалечат от идеята да използват резултатите от едно изследване, за да информират своите решения, добавя той, както бе случаят със СЗО - и медиите имат отговорност да поставят документите в контекста, вместо да ги хиперболизират.

Проблемът произтича и от факта, че дори водещите списания разчитат твърде много на честността, но „никога не знаеш кога ще стане катастрофа, ако не си готов да поставиш някакви разумни защитни мерки“, добавя Орански.

Директорът на Института за заразни болести и имунитет в Австралия, професор Шарън Левин (Sharon Lewin), заяви, че тя и нейните колеги са били „изумени“ от сагата и каза, че това трябва да бъде сигнал за „събуждане“. 

„След като получите такава статия в Lancet или New England Journal of Medicine, тъй като тези списания предизвикват толкова много уважение, това, което публикуват, става евангелие“, казва Левин.

„За да се случи това по време на пандемия, това е сигнал за събуждане. След като документът е преминал партньорска проверка, ние очакваме стандарти. Не смятам, че това е било умишлено от списанията, но скоростта, с която тези списания публикуват проучвания за Covid-19, и натискът, под който са подложени, означава, че това е добър, много ясен сигнал за събуждане, че стандартите не трябва да бъдат компрометирани".

Що се отнася до бъдещето, сегашният епизод е малко вероятно да промени нещо, коментира Орански. Ако едно списание увеличи старанието си, при неговите конкуренти пък ще започнат да се появяват повече хитови документи.

СЗО възобнови изпитването за хидроксихлорохин след спирането им.

Източник:

COVID-19 research scandal: Unwanted diversion during pandemic, Issam Ahmed, medicalxpress

Disputed Hydroxychloroquine Study Brings Scrutiny to Surgisphere, The Scientist

Retracted studies may have damaged public trust in science, top researchers fear, Melissa Davey, The Guardian

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !