27 февруари 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Науката обяснява защо 18 пуйки обикалят в кръг около мъртва котка

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 03 март 2017 в 17:25 128500

На 2 март жител на Бостън с ник @TheReal_JDavis, публикува в Twitter странно видео, което е заснел от прозореца на автомобила си. В него 18 пуйки се разхождат в кръг около мъртва котка, която лежи на пътя.

По-късно специалисти дадоха на страницата на The Verge възможно обяснение на поведението на птиците. 

Авторът на публикацията пише, че "пуйките се опитват да дадат на котката десети живот".

Видеото получи широка популярност и за няколко часа събра над 70 000 харесвания и близо 50 000 споделяния, както и множество комментари, предимно шеги за "сеанса черна магия" на пуйките.

Биологът Алън Кракауер (Alan Krakauer) от Калифорнийския университет обяснява пред The Verge, че това поведение "надзор на хищника" (Predator inspection). Понякога животни по-надолу в хранителната верига се приближават до хищника, едно наглед рисковано поведение, но начин да се "държи под око" опасността - да се събере информация за самоличността, точното местоположение и текущото състояние на хищника. Този "надзор" позволява на потенциалната плячка да провери дали хищникът има намерение да атакува и да предупреди други животни за опасността.

Кракауер разказва, че е виждал пуйки да действат по подобен начин с койот.

Ричард Бухолц (Richard Buchholz), професор по биология в Университета на Мисисипи разказва, че също е виждал такова обикаляне в кръг и при други птици като пилета, фазани, пъдпъдъци и др. Да се движат след опашката пред тях е начин да се държат заедно като стадо, обяснява той.

Странно е, че във видеото пуйките обикалят около мъртва котка, която определено не представлява опасност. А пуйките обикновено не ядат мъртви животни, включително мъртви котки, така че това не е някакъв странен ритуален танц преди пиршеството. Какво би могло да кара пуйките да се въртят в някакъв безкраен танц? "Това не е необичайно за тях, да обикалят в кръг, следвайки се една след друга", разяснява Скот Гарднър (Scott Gardner), експерт в Департамента за риба и дивеч на Калифорния. "Просто в някакъв момент започват".


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.