Науката за Стар Трек: Защо вулканците (и другите извънземни) си приличат с хората (видео)

Роса Виктория Муньос Димитрова Последна промяна на 03 януари 2017 в 14:43 9245 1

Кредит StarTreck.com

Семената на човешката цивилизация, пръснати по други планети от извънземни цивилизации, биха могли да ни дадат обяснение защо толкова много от извънземните във Вселената на „Стар Трек“ силно наподобяват земните жители.


След като изучава доста от сцените в „Стар Трек“ един еволюционен биолог на име Мохамед Нур (Mohamed Noor) изказва мнение, че пръснатият из цялата Вселена земеподобен живот може да ни помогне да си обясним някои от приликите между Джеймс Кърк и Спок, едни от главните герои в сериала.

Нур, който работи в университета Дюк в Северна Каролина, САЩ, е представил резултатите от своето изследване на Dragon Con, проведен в Атланта, САЩ това лято.


Животът на Земята може би не е започнал точно на нашата планета. Учените от доста време обмислят възможността за панспермията, идеята че животът на нашата планета идва от космоса.

Подобна идея се изследва и в един от епизодите на “Star Trek: The Next Generation”. В “The Chase” (Сезон 6, епизод 20) древни извънземни, наречени The Preservers разкриват, че са разпространили един и същ генетичен материал на много планети. Според тази история хиляди години подобни растения, животни и хуманоиди са се развивали в различни светове.

Но Нур, казва пред Space.com, че не е съгласен с тази теория. „Звучи добре, но няма начин“, казва той. „Даже и със еднакви начални условия, растения и животни с подобни белези, размножени в множество светове като Вулкан и способни да се размножават с хората, не биха могли да бъдат развити само от генетичен материал. С течение на толкова много време различните светове биха развили същества много различни едни от други.“


„Според модела, предложен в Стар Трек ние буквално трябва да сме по-близки родственици с тревата и амебите, отколкото с жителите на Вулкан“, казва още Нур. „Не си ни представям да имаме деца с тези други видове“.

Вместо това Нур предлага, че разпръскването на семената на цивилизацията е станало по-скоро, отколкото е представено в Стар Трек. Ако човешкият прародител Хомо Еректус, заедно с различни растения и животни е бил отнесен от The Preservers преди милиони, а не преди милиарди години, и са били „посяти“ на планети като Вулкан вероятността да се получи потомство, родено от тази комбинация е много по-вероятна.

Междувременно потомците на Хомо Еректус, които са останали на Земята са еволюирали до хора, а тези на Вулкан до остроухи земеподобни извънземни. Двата еволюирали вида може да изглеждат подобни, но имат някои различия, като необичайните уши и вежди на Вулканците, например. Така това би позволило да се родят деца, които са наполовина земляни, наполовина вулканци – като Спок.


Като дългогодишен фен на Сарт Трек Нур се радва на възможността да изучава точността на науката в шоуто. В колежа той и неговите преподаватели често се забавляват с невъзможните научни обяснения в “The Next Generation”.

Ако човешкият живот във вселената на „Стар Трек“ наистина е бил „посят“ на множество планети, Земята би била най-вероятният източник на това. Това е така, защото формите на живот на Земята са ясно свързани едни с други в йерархия. Хората ще бъдат по-тясно свързани с извънземни като Ромуланци и Клингонци, отколкото са с шимпанзетата.

Потвърждението на това ще бъде изключително лесно за еволюционен биолог във вселената на „Стар Трек“.Чрез сравнение на ДНК проби от други човекоподобни извънземни с тези на земните, биолозите ще имат възможност да открият близки генни взаимовръзки, което лесно би изключило идеята за случайно осеменяване, като панспермията.


„Ние дори бихме могли да направим извод преди колко години се е случило това според разликата в ДНК последователността“, завършва обяснението си Нур.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

04.01 2017 в 10:01

Извънземните от Стар Трек, Стар Варс и тн си приличат с хората главно защото само хора имаме възможност да наемаме за актьори.