Науката за животните, които предусещат земетресенията (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 26 ноември 2019 в 09:00 28316 1

Кредит Bildagentur Zoonar GmbH

Поредицата силни земетресения в Турция още веднъж показаха колко трудно е да се прогнозират тези природни бедствия. Въпреки че добре познаваме различните земетръсни зони на планетата, все още не можем да предсказваме кога ще се случи мощен трус.

Най-ранните сведения за необичайно поведение на животните преди силно земетресение е от Гърция от 373 пр.н.е. Съобщава се, че плъхове, невестулки, змии и стоножки са напуснали гръцкия град Хелике и се отправили на безопасно място няколко дни преди разрушителното земетресение.

Има изоблие от непотвърдени данни за животни, риби, птици, влечуги и насекоми, проявяващи странно поведение от седмици до секунди преди земетресенията. Все още не е ясен механизмът, обясняващ как работи тази съгласуваност в подобно поведение преди сеизмични събития, пише Американската научна агенция за геоложки изследвания (United States Geological Survey - USGS).

Лесно може да се обясни причината за необичайното поведение на животните секунди преди хората да почувстват земетресението. Много малко хора могат да забележат по-слабите P-вълни, които се движат по-бързо от източника на земетресението и пристигат преди по-силните S-вълни. Но много животни с по-чувствителни сетива могат да почувстват P-вълните секунди преди пристигането на S-вълните. 

Трудно е обаче да се определи причината за другите, които могат да се проявят дни или седмици преди земетресението. Ако животни усещат неща като поклащания на Земята, промени в подземните води или магнитното поле, ако усещат тези сигнали и свързват възприятията си с някакво предстоящо земетресение, то тогава е наистина възможно "ранното предупреждение" при животните.

Нужни са още много изследвания. Учените предлагат да се създаде изходен модел на поведение, който може да се сравни с реакции на различни сигнали от околната среда, а след това да се изпитат различните потенциални стимули в лабораторни условия. Разбира се, присъствието на тези стимули ще трябва да бъде проучено във връзка с предхождащите земетресението явления, защото ако тези сигнали не са налични в околната среда преди земетресението, то връзката е без значение.

Ще ви представим няколко вероятни и не толкова вероятни документирани случаи на насекоми, риби, земноводни, влечуги и птици, които изглежда са предусетили някои големи трусове.

Мравките

Мравките имат забележителна способност да предвиждат както земетресения, така и следващите дъждовни бури. Едно проучване от 2013 година в Германия документира, че червените дървесни мравки имат склонност да строят мравуняци по активни разломни линии.

Мравуняци на червени дървесни мравки по земетръсен разлом в Германия. (Gabriele Berberich)

В продължение на три години, докато трае проучването, изследователите проследяват мравките непрекъснато с видеокамери с помощта на специален софтуер, установяващ поведенчески промени. През периода се случват 10 земетресения с магнитуд между 2.0 и 3.2, както и множество по-слаби трусове. Мравките променят поведението си само за трусове по-големи от 2.0, които са най-слабите трусове, усещани от хората. Тригодишното проучване е установило, че преди земетресение всички мравки напускат мравуняците си дори и през нощта и остават будни, въпреки че това ги прави уязвими за хищниците. Ден след земетресението, мравките се връщат към нормалното си поведение.

"Formica CF lugubris 4 " от Richard Bartz. Лицензирано под CC BY-SA 2.5 чрез Wikimedia Commons .

Изследователите смятат, че тези способности на мравките имат нещо общо с умението им да чувстват промените в нивата CO2 и земното магнитно поле.

Змия

В навечерието на 4-ти февруари, 1975 хората в китайския град Хайчен и околностите му, в който тогава са живели повече от един милион души, са забелязали много змии, които напускат своите дупки. Не би било толкова странно, ако не се случваше в средата на зимата, когато температурите често падат под нулата. 

"Zamenis Longissimus" от FelixReimann. Лицензирано под CC BY-SA 3.0 чрез Wikimedia Commons .

Според слуховете поведението на змиите е било достатъчно, за да убеди местните власти, които наредили да се евакуира градът дни преди да го удари разрушително земетресение с магнитуд 7.3. Загинаха повече от хиляда души, но жертвите можеше да са 150 000, според по-късни оценки.

Поведението на змиите предизвика изследвания в областта на способностите на животните да предусещат земетресенията от USGS, но романтичната идея за малките обичани зверове, които без да искат предупреждават хората, е невярна.

USGS съобщи, че властите са предупредени по-скоро от серия слаби трусове (foreshocks), отколкото от животинското царство. Змиите са вероятно са усетили точно тези, предшестващи главния трус, меки вълни.

Кралска херинга

Тези риби могат да израснат повече от 5 метра дължина, изглеждат като огромна жива лента със страшна (но безобидна) муцуна. Те живеят толкова дълбоко, че хората не знаят почти нищо за тях, и за тях се вярва, че могат да предсказват земетресения.

Кралска херинга - рекордьор, най-дългата костна риба -  11 м.

Live Science съобщи, че около 20 от тях са открити изхвърлени на бреговете на Япония преди страната да бъде опустошена от мощното земетресение през 2011 г. Още повече кралски херинги са намерени на японския бряг преди силните трусове в Чили и Тайван през 2010 година.

Хората в Калифорния са постоянно нащрек за земетресения и са били малко притеснени, когато не едно, а две, от тези иначе редки същества са изхвърлени на брега в рамките на дни една след друга през 2013 г. Оказва се, че за пореден път притесненията са били за японците. Около две седмици, след като е намерена първата, земетресение с магнитуд 7,3  удря Япония, макар и без особено големи щети.

USGS посочва, че това е вероятно съвпадение. Кралската херинга живее на стотици метри под вълните и е възможно да е много чувствителна към дълбоководните трусове, но ние не знаем достатъчно за тези животни, за да може да се каже нещо категорично.

Жабите

Ако търсите ранно предупреждение за земетресения, може да погледнете към по-плитки води - например някое близко блато.


"Bufo bufo on grass2" от Korall. Лицензирано под CC BY-SA 3.0 чрез Wikimedia Commons 

Учени изучавали размножителните навици на жабите в Италия през 2009 година, когато изведнъж изчезват всички жабешки двойки в езерото. Три дни по-късно град Акуила е разтресен от трус 5.9 по Рихтер. Повече от 300 души загиват.

Учените смятат, че жабите са избягали към по-високо място, за да избегнат риска от свлачища. Но какво точно ги е предупредило? Те предполагат, че може да са усетили заредени частици или промени в газовете. 

Жабите също се считат възможни предвестници на земетресението в провинция Съчуан в Китай през 2008 година магнитуд 7.9. Загиват 70 хиляди души, което го прави смъртоносното земетресение в страната от десетилетия насам.

1080.plus

Китайските блогъри твърдят, че хиляди жаби са били изпълнили улиците на едно село три дни преди земетресението да убие в него 2 хиляди души., съобщава The Telegraph.

Може тези доклади да изглеждат анекдотични, но не може да се пренебрегнат констатациите от Акуила, които се случват по време на научни наблюдения.

Птиците

Както другите животни, включени в този списък, птиците също може би имат способност да предусещат земетресенията. Но не очаквайте, че ще имате много време след предупреждението им.

"Celestun 1" от Elelicht. Лицензирано под CC BY-SA 3.0 чрез Wikimedia Commons.

Преди земетресението с магнитуд 5,8, което разтърси американското източно крайбрежие през август на 2011 г., 64 птици фламинго от един зоопарк неочаквано се сгушили в група, а патиците от зоологическата градина избягали във водата.

В дивата природа птиците фламинго е по-вероятно да избягат напълно, както е било наблюдавано в убежище за диви животни в Индия преди цунамито на 26 декември 2004 г.. В Китай всички пауни в една зоологическа градина едновременно са запищяли зловещо.

Като оставим настрана най-очевидния проблем с тези истории - те изглежат невероятни и в момента не са доказани от научни изследвания - американската научна агенция за геоложки изследвания (United States Geological Survey - USGS) коментира, че е възможно изострените сетива на птиците и животните като цяло да могат да усещат първичните сеизмични вълни на земетресението преди да пристигне втората, по-мощна вълна.

Според USGS, може да получим предупреждение само няколко секунди преди труса, а не дни или седмици.

Изглежда има да се извърви дълъг път в научни изследвания, за да минем отвъд  фантазиите и легендите, преди да може връзката между животни и земетресения да стане полезен инструмент. Дотогава земетресенията ще останат най-трудно предвидимото природно бедствие.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12427

1

vmv

28.11 2019 в 17:10

Пропуснали са слабите инфразвукови трептения, които подземните животни и тези в "дупки", усещат.Преди земетръс има значително повишаване на интезивността им.