Науката зад разработването на зелена бира

Антония Петрова Последна промяна на 17 март 2017 в 17:10 13350 0

Д-р Крис О`Мали; източник: Newcastle University

Все повече компании търсят природни оцветители за своите продукти - от напитки и хранителни продукти, през козметиката, до фармацията, съобщава Phys.org.

Изданието хвърля светлина върху изследователските проекти на две британски компании съвместно с Университета в Нюкасъл.

Като част от съвместните проучвания учените от университета откриха, че при ограничаване на всички други дължини на вълната, синьо-зелените водорасли, известни като спирулина, започват да произвеждат син пигмент при излагане на червена светлина (с голяма дължина на вълната). Изследванията дават възможност на компанията Scottish Bioenergy да използва откритата технология за производство на естествен син цвят. 

От компанията Stu Brew, малка пивоварна, управлявана от студент от Университета в Нюкасъл, пък създават ограничена серия зелена бира за Деня на Свети Патрик. Това става възможно чрез смесване на син фикоцианин с жълта светла бира (pale ale). 

Д-р Гари Колдуел (Gary Caldwell), главен лектор в Университета в Нюкасъл, обяснява: "Обикновено спирулината използва други части от светлинния спектър, така че като го ограничаваме, това я поставя пред две възможности - или да умре, или да прави повече протеини, произвеждащи фикоцианин, за да оцелее".

Д-р Челси Брейн (Chelsea Brain), която провежда изследването, добавя: "Търсенето на фикоцианин сериозно се увеличава, тъй като хората искат природни, не изкуствени оцветители на храната. Но за момента фикоцианинът е твърде скъп за производство. Ние открихме, че можем да произведем пет пъти повече количество "синьо", като използваме червена светлина, намалявайки разходите по производството и подобрявайки ефикасността". 

За разлика от изкуствения си еквивалент, фикоцианинът е мощен антиоксидант и противовъзпалително средство, затова и търсенето на естествен син пигмент нараства показателно през последните години.

DC Ван Алстин (DC Van Alstyne), изпълнителен директор на Scottish Bioenergy, обяснява: "Фикоцианинът вече се използва като антиоксидант и противовъзпалително средство, а употребата му за природен оцветител на храните в синьо преживява растеж през последните пет години след като беше одобрен от регулаторните власти като хранителен оцветител през 2013 г. Но търсенето в момента надвишава предлагането".

Д-р Гари Колдуел; източник: Newcastle University

Д-р Крис О`Мали (Chris O'Malley), който води изследователското крило в инициативата на Stu Brew, добавя: "Бяхме помолени от Студентския съюз да произведем специална бира за Деня на Свети Патрик. Сътрудничеството ни със Scottish Bioenergy ни даде възможност да интегрираме някои вълнуващи университетски изследвания с един от нашите продути по един забавен и интересн начин".

"Stu Brew е нещо повече от производството на бира. Ние също така провеждаме собствени изследвания в насока превръщането на производството на бира в по-устойчиво и ангажирано с местното микропроизводство за споделяне на най-добрите практики", добавя О`Мали.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !