Не е виц: Нашите мозъци имат много общо с тестисите

Ваня Милева Последна промяна на 02 юни 2021 в 10:25 8162 0

Кредит: psycatgames.com

Тази поговорка за мъжете, които мислят с по-долната си част, придоби ново значение. Ново проучване установи обезпокоително много прилики между мозъка на мъжете и вътрешностите на скротумите им, съобщава ScienceAlert.

„Мозъкът и тестисите имат най-много общи протеини в сравнение с други човешки телесни тъкани“, пише екипът, ръководен от биомедикът Барбара Матос (Bárbara Matos) от Университета на Авейро в Португалия .

Докато мозъкът има изключително сложна роля - да контролира телата ни, да приема и интерпретира сигнали от сетивните органи, да не говорим, че създава цялото ни мислене и чувства, човешките тестиси имат само две основни функции - производството на сперматозоиди и хормони. Въпреки че мнозина приписват на тези полови жлези собствените си мисли и чувства.

Предишни проучвания показват, че има връзки между сексуалната дисфункция и мозъчните разстройства и дори между интелигентността и качеството на спермата. Разбира се, такива връзки не означават много сами по себе си, но сега екипът изследователи от Португалия и Великобритания е намерил обяснение защо могат да съществуват подобни връзки.

Изследователите сравняват протеините в 33 типа тъкани, включително сърце, черва, шийка на матката, яйчници и плацента, и установяват, че тестисите и мозъците споделят общо 13 442 протеина. Това се потвърждава от изследвания на генната експресия, показващи, че тези два далечно разположени органа споделят най-голям брой гени сред всички органи в тялото.

Разглеждайки по-отблизо съвпадащите протеини, най-силно експресирани в тези тъкани, Матос и колегите й откриват, че те участват предимно в развитието на тъканите и клетъчната комуникация. Тези споделени протеини имат смисъл, когато се разбере колко неочаквано си приличат двете тъкани в много отношения, обяснява екипът.

Мозъкът и тестисите поглъщат много енергия, за да подхранват изключително енергоемки процеси като мислене и производството на няколко милиона малки сперматозоиди на ден. Така че и двата органа имат специализирани клетки, за да поддържат трудолюбивите неврони в мозъка и зародишните клетки в тестисите - за да ги поддържат добре подхранени и физически годни.

Освен това, въпреки че са с много различна цел, невроните функционират подобно на сперматозоидите по няколко начина. И двете клетки имат важни задачи, включващи отделяне на вещества от клетката във външната им среда или в междуклетъчното пространство - процес, наречен екзоцитоза.

По този начин мозъчните клетки пропускат невротрансмитери помежду си. При сперматозоидите същият процес се използва за освобождаване на важни фактори за оплождането.

В невроните екзоцитозата участва и в растежа на малки разклоняващи се израстъци, наречени общо неврити (дендрити и аксони), докато при сперматозоидите този процес позволява на вътрешностите му да се слеят с яйцеклетката.

"Това е недостатъчно проучена тема и връзката между тези тъкани трябва да бъде изяснена, което би могло да помогне за разбирането на дисфункциите, засягащи мозъка и тестисите", пишат изследователите.

Обобщение на клетъчната организация на човешкия мозък и тестисите. Кредит: Bárbara Matos et al.

Тези открития повдигат много въпроси, очевидно е как два такива различни органа в крайна сметка споделят толкова много общо? Изследователите подозират, че това е така, защото и двата са силно повлияни от процеса на специализация.

Точно както животните, разделени от милиони години еволюция и еволюирали далече един от друг, могат да развият едни и същи черти, същото могат да направят и различни тъканни групи в човешкото тяло.

Например, за разлика от повечето други животни, коалите имат пръстови отпечатъци, смайващо подобни на нашите - благодарение на очевидния еволюционен натиск, упражняван от нашата (всъщност, на нашите предци) нужда да се хващат за дърветата - въпреки разстоянието от 70 милиона години еволюция между нас. При двуутробния хищник тасманийски вълк или тасманийски тигър имаше много прилики с плацентните  представители на семейство Кучеви (Canidae). Този процес се нарича конвергентна еволюция.

В този случай изследователите предполагат един и същ натиск на еволюционния отбор между видовете, да бъде приложен и за двата органа и те еволюират конвергентно. Екипът посочват 60 гена, кодиращи протеини, уникални за хората, много от които се намират в мозъка и тестисите.

„Много високите нива на експресия в мозъчната кора и тестисите предполагат, че тези гени могат да допринесат за фенотипни характеристики, които са изключителни за хората, като подобрената когнитивна способност“ , пише екипът.

Възможно е собствениците на тестиси да не се развълнуват толкова от тези биологични разкрития, но останалите може да стигнат до извода, че  това откритие има страшно много смисъл - женските мозъци споделят същите прилики с тестисите.

Справка: Brain and testis: more alike than previously thought?
Bárbara Matos, Stephen J. Publicover, Luis Filipe C. Castro, Pedro J. Esteves and Margarida Fardilha
Royal Society Open Biology, Published:02 June 2021 https://doi.org/10.1098/rsob.200322

Източник: Our Brains Have More in Common With Testicles Than You Ever Wanted to Know
TESSA KOUMOUNDOUROS,  ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !