Не, коалите не са „функционално изчезнали“, но са в беда

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 май 2019 в 08:00 2554 0

Кредит Pxhere

Австралийската фондация "Коала" (AKF), която агитира за защита на тези животни, публикува съобщение за пресата, в което се казва, че "коалите вече са "функционално изчезнали" в цяла Австралия". Това известие предизвика поредица от тревожни заглавия.

Така ли е всъщност?

Не, въпреки че много популации коали намаляват рязко поради загуба на местообитания и глобалното затопляне.

Могат ли да изчезнат?

Няма опасност от изчезване на коалите в Австралия като цяло, отбелязва биологът Кристин Адамс-Хоскинг (Christine Adams) от Университета на Куинсланд, която изучава състоянието на популациите на двуутробните бозайници. "Но при този темп на унищожаване на местообитанията ще се ускори изчезването на местната популация", коментира тя.

Защо AKF направи сега това твърдение? 

Твърдението бе отправено в навечерието на изборите в Австралия, в които екологичните въпроси като изменението на климата се превърнаха в централна тема. Australian Koala Foundation (AKF) призова политиците да действат. „Тук има много политика и коалите са замесени по някакъв начин“, обяснява Адамс-Хоскинг.

Какво означава "функционално изчезнал вид"?

Терминът се използва в няколко различни смисъла. Той може да означава, че даден вид е намалял до степен, в която вече не може да играе ролята, която някога е имал в една екосистема, със значителен ефект върху тази екосистема. Някои го определят още по-тясно, като казват, че видът е функционално изчезнал, когато неговият спад води до изчезване на други видове. Случаят не е такъв.

Има ли още значения?

Да. Други го използват - вероятно неправилно - за да опишат вид, който вероятно е изчезнал, но не можем да бъдем сигурни. Например, когато изследователи не успяват да открият речни делфини в Китай през 2006 г., те обявяват делфините байджи за „функционално изчезнали”.

Със сигурност това не е значението за AKF?

Терминът се използва и за описване на видове, в които все още има много оцелели индивиди, но се смята, че видът е обречен в дългосрочен план, заради, да речем, загубата на генетично разнообразие. Това е смисълът на функционално изчезнал, който се разбира от AKF. "Това е научен термин, който описва "отвъд границата на възстановяване", пише директорът на AKF Дебора Табарт (Deborah Tabart).

Но коалите не са преминали тази граница?

Някои местни популации на коалите наистина се насочват към функционално изчезване, отбелязва Адамс-Хоскинг. "Но Австралия е голяма страна, има коали навсякъде и някои от тях се справят добре", подчертава тя. Адамс-Хоскинс поставя под въпрос и твърдението на AKF, че са останали само 80 000 коали. През 2016 г. по преценка на Адамс-Хоскинс и колегите ѝ има около 300 000 екземпляра коали.

Това звучи по-добре…

Никой не знае със сигурност колко са останали. Това, което знаем е, че броят на коала намалява, тъй като евкалиптовите гори, в които живеят и се хранят, се изсичат, за да се направят пътища за градовете и фермите. Загубата на местообитания е най-голямата заплаха, както и за повечето диви животни.

Какво ще кажете за изменението на климата?

Това вече има голямо влияние, заяви Адамс-Хоскинг. Коалите не могат да се справят с дълги периоди с температури над 36 ° C, както се случва в западната част на страната по време на многобройните напоследък горещи вълни. Екстремните засушавания също увреждат евкалиптовите дървета, на които разчитат за храна тези животни.

Източник:

No, koalas are not 'functionally extinct', but they are in trouble, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !