Не се намери връзка между рака на мозъка и електромагнитните полета

НаукаOFFNews Последна промяна на 01 август 2018 в 13:12 10163 0

Електромагнитен спектър. Indoor Environmental Technologies

Мащабен статистически анализ не показа връзка между излагането на високочестотно електромагнитно лъчение и образуването на рак на мозъка, съобщава Science Daily.

На базата на голяма извадка от проучването INTEROCC специалисти от Института по глобално здравеопазване в Барселона показаха, че няма очевидна връзка между рака на мозъка и силното въздействие на електромагнитни лъчения.

Изследването е публикувано в списание Environment International.

INTEROCC е международно проучване, засягащо седем държави, включително Франция, Германия и Великобритания. Неговите организатори измерват нивото на въздействието на електромагнитното поле върху хората. В проучването участват 2054 човека, страдащи от глиома - първичен мозъчен тумор, 1924 души с диагноза "менингиома" (тумор на мозъчните обвивки) и още 5601 души за контролна група.

Менингиома. МРТ. Wikimedia Commons

За обработка на статистическите данни изследователите използват метода SEM (source-exposure matrix). С негова помощ обработвата анкетите, определяйки средното ниво на въздействие на електромагнитните полета. Анкетата взема под внимание взаимодействието на хората с радари, телекомуникационни антени, медицински диагностични устройства, микровълнови фурни и други устройства.

Кумулативни ефекти на радиочестотните (RF) електрическите (E) и магнитните (Н) полета, свързани с различни видове мозъчни тумори (1 - пациенти, 0 - контролна група) / Environment International

Според учените резултатите не показват връзка между комбинирания ефект на електромагнитните полета и възникването на глиома или менингиома.

В тези случаи, когато изследователите откриват някакви асоциации, нивото на коефициента на вероятност (количествено описание на връзката) не достига единица.

Въпреки значителните подобрения в оценката на експозицията, и това голямо проучване не предостави ясно доказателство за положителна връзка между кумулативното  въздействие на електромагнитните полета и риска от глиоми или менингиоми. Броят на изложените на електромагнитни полета участници е малък: само 10% от участниците са били изложени на радиочестоти и по-малко от 1% са били изложени на междинни честоти, което ограничава статистическата мощ, за да могат да се открият ясни асоциации, ако съществуват.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !