Не се усмихвайте, когато печелите, казват учените

Наука OFFNews Последна промяна на 12 юни 2017 в 09:09 6836 0

Снимка: CC0 Public Domain

Казват - усмихни се и целият свят ще се усмихне с теб.

Но на практика се оказва, че не е така.

Една усмивка по време на игра е от значение за това дали ще загубиш или ще спечелиш, сочи ново проучване, представено от Института по креативни технологии към Университета на Южна Калифорния, САЩ.

Според проучването, онези, които се усмихват докато печелят, е много по-вероятно да срещнат по-агресивно играещи съперници докато се опитват да спечелят парична награда, вместо да ги споделят по време на напредването на играта. Същото обаче важи за онези, които губят - в този случай усмивката всъщност помага на шансовете за успех на загубилия човек по време на напредването на играта.

Проучването е представено по време на международна конференция "Autonomous Agents and Multiagent Systems" (AAMAS) от учените Ренс Хьоген (Rens Hoegen), Джота Страту (Giota Stratou) и Джонатан Грач (Jonathan Gratch) от Университета на Южна Калифорния, съобщава Мedical express. То е базирано върху наблюдение на 370 души, които са били накарани да играят версия на британската телевизионна игра Golden Balls. 

В играта биват представени два предмета с куп пари и всеки участник бива запитан дали иска да раздели парите със своя противник или да ги открадне от него. Ако и двамата участника изберат опцията "поделяне", те си поделят парите. Ако и двамата изберат "кражба", нито един от тях не получава пари. Ако единият избере "поделяне", а другият "кражба", тогава крадецът получава парите. 

Всеки участник в проучването получава 30 долара като стартова сума. По време на играта получава допълнителни билети за лотария от 100 долара, основана на броя на "кражбите" и "поделянията" им. Играта е била осъществена чрез видеовръзка по Skype. Реакциите на участниците са били записани чрез софтуер за проследяване на емоциите, който след това разкодира движенията на лицевите мускули, включитено всяко повдигане на скули, устни, брадичка. Взимани са под внимание и трапчинките и свиването на устните.

Когато преглеждат резултатите, учените установяват, че онези, които се усмихват докато успешно открадват гърнето с пари, след това стават обект на бъдещо наказание от загубилия. Но ако губещите се усмихват докато губят пари, това се разглежда като жест на сътрудничество и дори на чувство на съвместен успех. 

Проучването показва, че мислене на основата на емоции е отговорно участниците да действат срещу своя рационален интерес в името на това да получат реванш срещу усмихващите се победители.

"Смятаме, че емоцията е враг на здравия разум. Но истината е, че тази емоция е нашият начин да определяме стойността на нещата", коментира Джонатан Грач. Неговите изследвания върху лъжите и съответните вреди имат за цел създаване на изкуствен интелект, който да може и да разпознава, и да описва тези емоционални подсказки.

Грач и колегите му работят в посока предоставяне на виртуални хора и роботи подобие на оценка, базирана на ценностите, която хората инстинктивно имат. Това те ще сторят като използват емоционални модели за разпознаване и реакция, които биха формирали вид интитивно вземане на решения.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !