Не, това не е извънземно. Ето какво представлява този миниатюрен скелет

НаукаOFFNews Последна промяна на 23 март 2018 в 10:19 13064 0

Мумифициран екземпляр отАтакама захранва спекулации от десетилетие заради особения си череп. Кредит: Bhattacharya S et al. 2018

Това е най-странната човешка мумия, която вероятно сте виждали - малък скелет, побиращ се в длан. Но той не е на извънземно, въпреки теориите на конспирацията, които се разпространяват от години, пише Live Science.

Скелетът, със силно удължен череп и недоразвита челюст и лице, е открит в пустинята Атакама в Чили през 2003 г. и е объркала учените, които са я открили за пръв път. С дължина само 6 инча (около 15 см), с изключително удължен череп и няколко екстремни аномалии, тя е накарала учените да се запитат - дали въобще това е човек. Екземплярът е продаден на испански бизнесмен, което забавя проучванията, но сега, най-накрая има резултати от първия подробен анализ.

"Това бе необичаен екземпляр с някои доста необикновени претенции. Това бе пример за това, как се използва съвременната наука, за да се отговори на въпроса какво е това?", коментира водещият автор Гари Нолан (Garry Nolan) от Университета Станфорд.

Проучванията, публикувани през 2013 г., представят някои особености на странния външен вид на скелета, но след пет години генетичен анализ, публикуван Genome Research, даде още повече отговори.

Не е извънземно

За щастие Ата, както е наречен скелетът (накратко от Атакама), съдържа добра за анализ ДНК. Те сравняват ДНК на Ата с референтни геноми за хора и примати, включително шимпанзе и макак резус. За разочарование на ловците на НЛО, учените установяват, че Ата си е човек и нещо повече - тя е женска и има чилийски произход.

Резултатите от ДНК със сигурност ще разочароват конспираторите на НЛО, но Ата си е съвсем човек - въпреки че е невероятно малка и страда от няколко малформации. Кредит: Garry Nolan.

Изследването на целия геном на скелета разкри, че неговият деформиран череп и други деформации може да са свързани с множество генетични мутации, които засягат развитието на костите. Заедно тези мутации оформят множеството аномалии, които придават на останките форма на извънземно.

Въпреки че скелетът е с размер на 22-седмичен ембрион, първоначално се считаше, че е 6- до 8-годишно дете с тежки деформации. Близо десетилетие по-късно подробният анализ - включително с рентген, компютърни томографии (CT) и секвениране на ДНК - показва, че това е ембрион и определено е човешки.

Според Нолан Ата е или мъртвородена, или е живяла само няколко дни. Не е ясно кога е живяла Ата, макар че скелетът изглежда да е поне на няколко десетилетия - вероятно около 40 години.

След това изследователите продължават да търсят повече улики относно изключително ниския ръст и необичайните характеристики на Ата, които освен очевидните малформации на черепа включват ненормален брой ребра и "напредналата костна възраст" , която прилича повече на тази на малко дете, особено в структурата на черепа на скелета, с вече уплътнени шевове.

Но тази особеност е вторичен продукт от генетична мутация - една от многото, причинили многобройните скелетни деформации. И всъщност преждевременното сливане на черепните плочи в плода е това, което придава на черепа особената форма, съобщават изследователите.

Те откриват множество мутации в гени, свързани с болести като хипофизарен нанизъм (джудже), сколиоза и мускулно-скелетни аномалии. Изненадващо е, че всички тези малформации могат да бъдат обяснени със сравнително кратък списък генни мутации в гени, свързани с костното развитие, отбелязва Нолан.

Ата обаче е нещо повече от интересен екземпляр. Тъй като е имала нещастието да страда от такива тежки аномалии, тя може да ни научи как генните мутации могат да засегнат човешкото тяло.

"Това е чудесен пример за това, как изучаването на древни проби могат да ни научат как да анализираме съвременните медицински проби", казва съавторът Атю Бът (Atul Butte) от Университета Станфорд.

Освен скелетните малформации Ата вероятно страда от нещо, наречено вродена диафрагмена херния - доста често срещано, но и животозастрашаващо състояние, при което диафрагмата на бебето не се оформя правилно. 

"Тя е толкова зле деформирана, че не е можела да се храни. В нейното състояние тя щеше да се окаже в неонаталното интензивно отделение, но като се има предвид къде е намерен образецът, такива неща просто не са били на разположение", заяви Нолан за "Гардиън".

"Това стана световна история за извънземни, това всъщност е история за една човешка трагедия. Една жена е имала бебе с малформации, което бе запазено по някакъв начин и след това "излагано" или продавано като странен артефакт. Оказва се, че това е човек, с очарователна генетична история, от която можем да научим нещо важно, за да помагаме на другите. Нека сега почива в мир".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !