Не, този вирус не е биологично оръжие

Коронавирусът е резултат от естествена еволюция

Ваня Милева Последна промяна на 20 март 2020 в 09:09 15322 0

Кредит: The Scripps Research Institute

Не, този вирус не е биологично оръжие. Коронавирусът е резултат от естествена еволюция

Анализът на публичните данни за генома на SARS-CoV-2 и свързаните с него вируси не открива доказателства, че вирусът е произведен в лаборатория или изкуствено разработен по друг начин.

„Сравнявайки наличните данни за последователността на генома за известни коронавирусни щамове, можем категорично да определим, че SARS-CoV-2 произлиза от естествени процеси“, заявява Кристиан Андерсен (Kristian Andersen), доктор по имунология и микробиология в Scripps Research и водещ автор на новото изследване.

През цялата човешка история се появяват нови заболявания и през последните две десетилетия са наблюдаваме две големи огнища на коронавирус: близкоизточната треска MERS и тежкия остър респираторен синдром (SARS). Така че не трябва да се изненадваме от появата на вируса на COVID-19.

Слуховете в социалните медии обаче предполагат, че епидемията е създадена от хората. Някои твърдят, че вирусът е изпуснат от китайска лаборатория, изучаваща коронавирусите. Други предполагат, че вирусът е проектиран да се разпространява сред хората.

Дори и в най-сигурните лаборатории понякога има аварии и изкуствено предизвикана пандемия се определя като възможен риск за човешката цивилизация, но няма достоверни доказателства, че нещо подобно се е случило.

В прилепите са открити много подобни вируси и изглежда, че това е произходът на този, вероятно чрез междинен гостоприемник.

Установено е, че както SARS, така и MERS произхождат от прилепите, така че няма причина да си обясняваме появата на вируса на COVID-19 с лабораторни инциденти.

Малко след началото на епидемията китайски учени секвенсираха генома на SARS-CoV-2 и предоставиха данните на разположение на изследователи по целия свят. Получените данни за генома показват, че китайските власти бързо са открили епидемията и че броят на случаите на COVID-19 се увеличава поради предаване от човек на човек след еднократно навлизане в човешката популация. 

Екипът на Андерсен в сътрудничество с няколко други изследователски института използват тези данни от секвенирането на генома, за да изследват произхода и развитието на SARS-CoV-2, като се фокусират върху няколко характеристики на вируса.

Те анализират генетичния шаблон за шиповите протеини, структури от външната страна на вируса, които използва, за да се закачи и проникне през  стените на клетките на човека и животните. По-конкретно, учените проучват две важни характеристики на шиповия протеин: рецептор-свързващият домейн (RBD - receptor-binding domain), един вид кука, която се захваща за клетките на гостоприемника, и зона на разцепване (cleavage site) за проникване, молекулярна консервена отварачка, който позволява на вируса да навлезе в клетките на гостоприемника.

Доказателство за естествена еволюция

Учените откриха, че RBD частта от шиповите протеини на SARS-CoV-2 е еволюирала, за да се насочи ефективно към молекулните особености на външната страна на човешките клетки, наречена ACE2, рецептор, участващ в регулирането на кръвното налягане. Шиповият протеин SARS-CoV-2 е толкова ефективен за прикрепване към човешките клетки, че учените нямат съмнение, че е резултат от естествен подбор, а не продукт на генното инженерство.

Това доказателство за естествена еволюция бе подкрепено от данните за цялостната молекулна структура на SARS-CoV-2. Ако някой би се опитал да проектира нов коронавирус като патоген, той би го изградил от вирус, за който вече се знае, че причинява заболяване. Но учените откриват, че молекулната структура на SARS-CoV-2 значително се различава от тези на вече известните коронавируси и най-вече прилича на сродни вируси, открити в прилепи и панголини.

"Тези две особености на вируса, мутациите в RBD частта на шиповия протеин и неговата цялостна молекулна структура, изключват лабораторните манипулации като потенциален произход на SARS-CoV-2", заяви Андерсен.

Възможен произход на вируса

Въз основа на своя анализ на геномното секвениране, Андерсен и неговите сътрудници стигат до заключението, че най-вероятният произход на SARS-CoV-2 следва един от двата възможни сценария.

В първия от сценариите вирусът еволюира до сегашното си патогенно състояние чрез естествен подбор в гостоприемник-животно и след това  е прескочил в хората. Така са се появявали предишните огнища на коронавирус - като хората заразяват след директно излагане на цивети (SARS) и камили (MERS). Изследователите предложиха прилепите като най-вероятният резервоар за SARS-CoV-2, тъй като той е много подобен на коронавируса на прилепите. Няма документирани случаи на пряко предаване от прилеп на човек, но това предполага, че е възможно да е намесен междинен гостоприемник между прилепите и хората.

В този сценарий и двете отличителни черти на шиповия протеин на SARS-CoV-2 - RBD частта, която се свързва с клетките и зоната на разцепване, който помага на вируса да проникне, еволюират до сегашното си състояние преди да стигнат до хората. В този случай сегашната епидемия вероятно би се разразила бързо, веднага щом хората се заразят, тъй като вирусът е еволюирал до характеристиките, които го правят патогенен и способен да се разпространява между хората.

В другия предложен сценарий непатогенна версия на вируса прескача от животински гостоприемник в хората и след това еволюира до сегашното си патогенно състояние в човешката популация. Например някои коронавируси от панголини, подобни на броненосец бозайници, открити в Азия и Африка, имат структура на RBD, много подобна на тази на SARS-CoV-2. Коронавирусът от панголин вероятно би могъл да бъде предаден на човек, директно или чрез посредник-гостоприемник, като цивети или порове.

В този случай другият отличителен шипов протеин, характерен за SARS-CoV-2, зоната на разцепване, би могъл да еволюира в човешкия гостоприемник, вероятно чрез ограничена неоткрита циркулация в човешката популация преди началото на епидемията. Изследователите откриват, че зоната на разцепване на SARS-CoV-2 изглежда подобно на тези в щамовете от птичи грип, за които е доказано, че се предават лесно между хората. SARS-CoV-2 би могъл да развие такава зона на разцепване в човешките клетки и да предизвика настоящата епидемия, тъй като по този начин коронавирусът вероятно е станал много по-ефективен в разпространението си между хората.

Съавторът на проучването Андрю Рамбо (Andrew Rambaut) предупреждава, че в този момент е трудно, ако не и невъзможно да се разбере кой от сценариите е най-вероятен. Ако SARS-CoV-2 е стигнал до хората в сегашната си патогенна форма от животински източник, това увеличава вероятността от бъдещи огнища, тъй като болестотворният щам на вируса все още може да циркулира в популацията на животните и може отново да се пренесе в хората. Шансовете са по-ниски в случая на непатогенен коронавирус, който навлиза в човешката популация и след това развива свойствата на SARS-CoV-2.

Справка: Kristian G. Andersen et al, The proximal origin of SARS-CoV-2, Nature Medicine (2020). DOI: 10.1038/s41591-020-0820-9

Източник

Did coronavirus come from a lab?, newscientist

The COVID-19 coronavirus epidemic has a natural origin, scientists say, The Scripps Research Institute

Най-важното
Всички новини