Неандерталски генен вариант увеличава риска от тежки състояния на COVID-19

Ваня Милева Последна промяна на 01 октомври 2020 в 09:54 8554 0

Лабораторията в Института за еволюционна антропология на "Макс Планк". Кредит: MPI f. Evolutionary Anthropology

Сегмент от ДНК, който причинява на своите носители до три пъти по-висок риск от развитие на тежки състояния на COVID-19, е наследен от неандерталците.

COVID-19 засяга някои хора много по-силно от други. Някои причини за това, като например възрастта, вече са известни, но други все още неизвестни фактори също играят роля.

Това лято голямо международно проучване, сега публикувано в Nature, свързва група гени в хромозома 3 с по-висок риск от хоспитализация и дихателна недостатъчност при инфекция с вируса Sars-CoV-2. Изследователите от Университета Каролинска в Швеция и Института за еволюционна антропология на "Макс Планк" в Германия анализират този рисков генен клъстер и откриват нещо неочаквано..

Хуго Зиберг (Hugo Zeberg) и Сванте Паабо (Svante Pääbo) от Университета Каролинска, Швеция, и Института за еволюционна антропология на "Макс Планк",  Германия, сега съобщават, че версията на генния клъстер, свързана с по-висок риск от тежки състояния на COVID-19, е много подобна на съответните ДНК последователности на приблизително 50 000-годишният неандерталец от Хърватия и наистина идва от неандерталците.

„Почти паднах от стола си, защото сегментът на ДНК бе точно същият като в генома на неандерталците“, споделя пред Guardian Хуго Зиберг, асистент в Института „Каролинска“ в Стокхолм.

„Оказва се, че този генен вариант е наследен в съвременните хора от неандерталците, когато са се кръстосвали преди около 60 000 години“, разказва Хуго Циберг. „Днес хората, наследили този генен вариант, са три пъти по-склонни да се нуждаят от изкуствена вентилация, ако са заразени от новия коронавирус Sars-CoV-2.“

Изследването разкрива също значителни разлики в това колко често се среща този вариант с генетичен риск в различни части на света. Особено често се среща сред хората в Южна Азия, където около половината от населението носи вариант на неандерталския риск.

В Европа всеки шести човек носи рисковия вариант, докато в Африка и Източна Азия той почти не съществува. Проучването не дава обяснение защо този генетичен вариант крие по-висок риск.

„Поразително е, че генетичното наследство от неандерталците има такива трагични последици по време на настоящата пандемия. Защо това е така, сега трябва да се проучи възможно най-бързо“, отбелязва Сванте Паабо, директор на Института за еволюционна антропология на "Макс Планк".

"Сегментът на ДНК бе точно същият като в генома на неандерталците“, разказва Хуго Зиберг. Кредит: Needpix.com

Изследователят, ръководил международния екип, който за първи път е дешифрирал генома на неандерталците през 2010 г., заявява, цитиран от Guardian, че по негова „груба оценка“ около 100 000 души са загинали до момента в настоящата пандемия поради генетичния принос на неандерталците.

Отвъд рисковите гени COVID-19, неандерталците са завещали и други гени на съвременните хора. Някои повишават чувствителността към болка, докато други намаляват риска от спонтанни аборти.

„Някои са полезни, а други вредни“, коментира Зиберг. „Това е нож с две остриета.“

Марк Маслин (Mark Maslin), професор в Университета на Калифорния Лос Анджелис и автор на книгата „Люлката на човечеството“ (The Cradle of Humanity), предупреждава, че изводите от новото изследване рискуват да се опростят причините и въздействието на пандемията. "COVID-19 е сложно заболяване, чиято тежест е свързана между другото с възрастта, пола, етническата принадлежност, затлъстяването, здравето, натоварването с вируси", подчертава ученият.

„Тази статия свързва гени, наследени от неандерталци, с по-висок риск от хоспитализация по COVID-19 и тежки усложнения. Но докато COVID-19 се разпространява по света, е ясно, че много различни популации са силно засегнати, много от които нямат гени на неандерталци.

„Трябва да избягваме опростяването на причините и въздействието на COVID-19, тъй като в крайна сметка реакцията на човек на болестта е свързана с контакт, а след това и имунната реакция на организма, която се влияе от много фактори на околната среда, здравето и генетичните фактори.“

Справка: The major genetic risk factor for severe COVID-19 is inherited from Neanderthals
Hugo Zeberg & Svante Pääbo
Nature (2020), DOI: https://doi.org/10.1038/s41586-020-2818-3

Източник: 

Neandertal gene variant increases risk of severe COVID-19,  Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology, Leipzig

Neanderthal genes increase risk of serious COVID-19, study claims, Guardian

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !