Неандерталските бебета са набити като родителите си, черта идваща още от предците им

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 09 октомври 2020 в 09:19 7199 0

Кредит LEO FYLLNET/WIKIMEDIA COMMONS (CC BY-SA 3.0)

Непълен скелет на неандерталско дете на около 2, 5 г., открит във Франция през 1961 г.

Бебетата неандерталци са имали гръден кош, с формата на къса и широка бъчва и гръбначен стълб, извит навътре много повече, отколкото при хората. Тази форма досега е откривана само при възрастни неандерталци, но две нови изследвания показват, че е била характерна и за бебетата.

Вероятно неандерталците наследяват тази скелетна структура от предците си, а не я развиват в телата си докато те нарастват, твърди екип, ръководен от палеобиологът Даниел Гарсия-Мартинес ( Daniel García-Martínez) от Националния изследователски център за човешка еволюция в Бургос, Испания. Набитите хоминини с голям мозък, каквито са неандерталците, се нуждаят от гръден кош, устроен по този начин още от раждането, за да помести бели дробове, достатъчно големи, за да посрещат енергийните нужди на тялото, обясняват учените в своето изследване, публикувано в Science Advances.

Гарсия-Мартинес и колегите му правят дигитална реконструкция на гръдните кошове на четири частични трупа да бебета и малки деца неандерталци, открити при предишни разкопки. Децата са починали на възраст около две седмици, четири месеца, 1,5 години и 2,5 години. Тези находки, датиращи между преди 40 000 и 70 000 години, са открити в археологически обекти във Франция, Сирия и Западна Русия. Всички деца са имали къс и широк гръден кош и къс гръбначен стълб зад ребрата, в сравнение с човешките деца. При най-пълния скелет, този на детето на 1,5 години, учените откриват, че гръбначния стълб е извит остро в гръдната кухина. 

Компютърната възстановка на четирите гръдни коша, анализирани в проучването. Кредит: Daniel García-Martínez et al./Sience advances 2020

"Набитата форма на тялото на неандерталците не само се предава от родители на деца, но вероятно е предадена и от прародителските видове на неандерталските им наследници", обяснява Гарсия-Мартинес. 

Неандерталците, или може би техните директни прадеди, вероятно са населявали Европа преди около 430 000 години. А гръден кош, подобен на техния, се появява преди 1,5 милиона години при скелети на африкански Homo erectus, твърди Гарсия-Мартинес в свое предишно изследване, публикувано в Nature Ecology & Evolution.

Сравнение между гръдния кош на неандерталците (червено) и съвременния човек (синьо) в различни проекции

Ако неандерталците са наследили тази структура от H. erectus, тогава по-дългите крака, по-плоския гръден кош и други характеристики на тялото на H. sapiens са еволюирали в етапи след еволюционното отделяне на нашия вид от неандерталците, вероятно преди около 300 000 години, предполагат учените. 

Това изглежда като вероятен сценарий, смята палеоантропологът Тимъти Уивър (Timothy Weaver) от Университета на Калифорния в Дейвис, който не е част от изследването. Въпреки това не е ясно защо ранните H. sapiens развиват по-фини тела, в сравнение с типичната тогава по-набита физика на други Homo species, допълва Уивър.

Източник:Science news - Neandertal babies had stocky chests like their parents

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !