Неандерталците от пещерата Виндия са загинали преди да се появят хората в Европа

НаукаOFFNews Последна промяна на 07 септември 2017 в 00:00 7748 0

Пещерата Виндия в Хърватия, която е била населявана от неандерталци преди повече от 40000 години.

Кредит Ivor Karavanic

Пещерата Виндия в Хърватия, която е била населявана от неандерталци преди повече от 40000 години.

В хода на ново изследване на останки на неандерталци, открити в хърватската пещера Виндия международен екип учени установява, че те са по-стари, отколкото се смяташе от предишни проучвания.

Това означава, че съвременните хора и неандерталците не са обитавали едновременно пещерата, не са живели по едно и също време в Централна Европа и не са се кръстосвали, естествено.

В статия, публикувана в Proceedings of the National Academy of Sciences, екипът описва своята техника за датиране и възможните последици от своите констатации, съобщава phys.org.

Останките на неандерталците са намерени в пещерата преди около 40 години. Те се оказаха изключително важни за науката. През 2008 г., например, изследователите са успели да секвенират първия цял митохондриален геном на неандерталец от един от екземплярите във Виндия.

Но тяхната възраст представлява най-голям интерес през последните няколко десетилетия и вече е определяна няколко пъти.

Тя, също така, стана обект на много спекулации, тъй като се смяташе, че това са останки на последните неандерталци в тази част на Европа и че те са съществували в продължение на кратък период от време в непосредствена близост до съвременните хора.

Първите тестове предполагат, че останките са на приблизително 28 000 до 29 000 години възраст.

По-новите изследвания възрастта на останките е определена на 32 000 - 34 000 години. И двете времеви рамки съвпадат с пристигането на съвременните хора в района, потвърждавайки теорията, че двете групи се смесват, както физически, така и социално.

Но сега, с помощта на по-точен метод, екипът установява, че останките са още по-стари.

Неандерталски кости, намерени в пещерата Виндия, Хърватия. Снимка: Thomas Higham

Новата техника, наречена ZooMS, включва радиовъглеродно датиране на хидроксипролин-аминокиселина, извлечена от образци колаген, намерен в костните останки. Екипът пречиства колагена, за да отстрани замърсителите. Изследователите съобщават, че новата техника показва, че останките от четирите проби са на около 40 000 години. Това ново откритие поставя неандерталеците в пещерата много преди пристигането на съвременните хора, като по този начин, те не биха могли да се чифтосват.

Изследователите също така изследват и други артефакти от пещерата, включително други животински кости, и установяват, че артефактите, натрупани в пещерата през хилядолетията са объркани и смесени вероятно от мечки.

Така че въз основа на последната редакция на датирането, неандерталците от Виндия не са последните членове на своя вид. Вместо това, се оказва, те са живели и умрели хилядолетия преди края на техния вид.

Също така изглежда, че тези неандерталци отдавна са изчезнали преди първите съвременни хора да стъпят в Европа. Ако естествено конвенционалната времева линия за човешката миграция от Африка е вярна.

Нашите братовчеди неандерталците

Неандерталците обикновено се класифицират от палеонтолозите като вид Homo neanderthalensis, но някои считат, че те са подвид на Homo sapiens (Homo sapiens neanderthalensis). Първите хора с протонеандерталски черти се смята, че са съществували в Европа и Азия още преди 600 000-350 000 години и са изчезнали преди около 30 000 години. Нашите примитивни братовчеди са изглеждали подобно на нас, но са били по-ниски, по-набити и с по-изпъкнали очни дъги.

Що се отнася до поведението, неандерталците са смятани за по-малко интелигентни от съвременните хора и по-агресивни. Въпреки това, множество изследвания през последните няколко години разбиват много от митовете, свързани с този древен вид.

Но последните открития доказват, че те се използвали инструменти, извършвали са сложни погребални церемонии и дори може да са използвали огън.

Има и генетични доказателства, че неандерталците и предците на съвременните хора често са се кръстосали и големи части от нашия геном все още са съставени от неандерталска ДНК. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !