Небето през октомври 2021 г. Две ярки звезди, които се борят за позицията „небесен полюс“ (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 11 октомври 2021 в 00:00 4158 0

Денеб. Скрийншот от видеото.

Какво ни предстои за октомври? Какво да търсите този месец при изгрев и залез и две блестящи звезди, които се борят за титлата „полярна звезда“.

След 10 октомври потърсете в нощното небе петдневния полумесец на Луната, която ще се съедини с Венера и яркия, оранжев Антарес на югозапад след залез слънце. След това наблюдавайте как Венера се приближава към Антарес, за близко съединение на 15-ти и 16-ти, където двете ще бъдат само на около градус и половина.

Венера се доближава на около 1,5 ° от ярко оранжевата звезда Антарес на 15 и 16 октомври, около час след залез слънце. Кредит: NASA/JPL-Caltech

През последната седмица на октомври Меркурий ще се появява за кратко за тези, които стават рано.

Потърсете го на около 10 градуса над източния хоризонт или около ширината на юмрука ви, държан на една ръка разстояние, около 30-45 минути преди изгрев слънце.

През последната седмица на октомври Меркурий може да бъде забелязан за кратко в сутрешното небе преди изгрев слънце, ако имате ясна гледка към източния хоризонт. Кредит: NASA/JPL-Caltech

След това на 30 октомври, в последните няколко часа преди разсъмване, потърсете 24-дневния полумесец на Луната, която ще се присъедини към блестящата синьо-бяла звезда Регул.

Може да намерите полумесеца на Луната близо до блестящата звезда Регул на изток преди зори на 30 октомври. Кредит: NASA/JPL-Caltech

През целия месец гледайте високо над главата си рано вечерта, за да намерите две ярки звезди, които се редуват с Полярната звезда, най-ярката звезда от съзвездието Малка мечка, за да сочат Северния небесен полюс. Имената им са Вега и Денеб. Двете звезди заедно със звездата Алтаир образуват съзвездието Летен триъгълник. За да намерите Вега и Денеб, погледнете високо над главата си през първите няколко часа, след като се стъмни. Те ще бъдат две от най-ярките звезди, които можете да видите там.

През октомври погледнете високо над главата си, за да намерите ярки звезди Вега и Денеб няколко часа след залез слънце. Двойката се върти на запад, залязвайки в часовете преди зората. Кредит: NASA/JPL-Caltech

Вега е синкаво-бяла звезда, нейната ос на въртене е насочена към Земята и се върти много бързо с период 12 часа и половина, в сравнение с 27-дневното въртене на Слънцето. Вега е около 40 пъти по-ярка и 2,5 пъти по-масивна от Слънцето, тя изгаря своето гориво много по-бързо и ще приключи живота си за по-малко от милиард години. С помощта на космическия телескоп "Шпицер" Астрономите са видели, че около Вега има диск от отломки, подобен на Пояса на Кайпер, заобикалящ Слънцето и астрономите смятат, че може би има планетна система, но тук едва ли би се зародил живот, заради краткото съществуване на звездата.

Денеб е синьо-бяла свръхгигантска звезда с диаметър, изчислен от нейната температура и яркост на около 200 слънчеви диаметра. Вега и Алтаир са наистина много ярки, но те са много по-близо до Земята, съответно на 25 светлинни години и на 16,8 светлинни години. Денеб обаче се намира на повече от 2500 светлинни години от нас и разположена на това разстояние, тя следва да има яркост, която е 200 000 пъти по-голяма от яркостта на Слънцето, за да се вижда като звезда с магнитуд 1. Тъй като е толкова ярка, това е една от най-далечните звезди, която може да се види с невъоръжено око.

С такава ярост партито няма да продължи много дълго. Денеб вероятно се насочва към експлозивен край като свръхнова в рамките на няколко милиона години. 

Докато Земята се върти около оста си, тя леко се колебае, подобно на пумпал, чието въртене започва да се забавя. Това колебание, известно като прецесия, се дължи главно на гравитацията на Слънцето и Луната, която издува Земята в екваториалните ѝ ширини. Въртенето не променя наклона на земната ос, но ориентацията се променя. За около 26 000 години оста на Земята описва пълен кръг.

Кредит: НАСА

Тези звезди се въртят около северния небесен полюс и по това време на годината се накланят към западния хоризонт, преди да залязат преди разсъмване.

И Вега, и Денеб са част от специална група звезди, които се редуват като Северна полюсна звезда, тъй като земната ос се върти в кръг за период от 26 000 години. Сега и за последните няколко хиляди години земната ос е насочена на север повече или по-малко към Полярната звезда. Но постепенното прецесивно колебание на Земята означава, че Полярната звезда не винаги ще сочи точно север. Засега званието „Северна звезда“ ще принадлежи поне още няколкостотин години на Полярната звезда от съзвездието Малка мечка.

В период от 26 000 години титлата "Северна полярна звезда" се предава в група звезди, включително Вега и Денеб. От тези специални звезди Полярната е ярката звезда, която съвпада най-близо до Небесния северния полюс. Кредит: NASA/JPL-Caltech

И накрая, 16 октомври е Международна нощ за наблюдение на Луната.

Източник: October 2021 Skywatching Highlights From NASA – Two Brilliant Stars Vying for “Pole” Position
JPL/NASA

Най-важното
Всички новини