Нефритени яйца и хомолъвове: 10 мита развенчани през 2017 г.

НаукаOFFNews Последна промяна на 27 декември 2017 в 07:20 8921 0

Не е необичайно за хората да правят погрешни твърдения или тълкувания на събития, що се отнася до науката. През 2017-та някои от тях бяха например, нефритените яйца, които според Гуинет Полтроу, ще дадат стимул на репродуктивното здраве и дали прегърнатите мъжки лъвове, фотографирани заедно в Кения, са хомосексуални. 

Ето списък на най-интересните 10 истории - развенчани съмнителни научни новини през 2017 г.

Фекалии в кафето?

Снимка: Pinterest

Разследващ доклад на Би Би Си разкри, че ледът в студеното кафе има неприятна добавка: фекална бактерия. Би Би Си тества леда в кафетата на Starbucks, Caffe Nero и Costa Coffee. Ледът и от трите вериги дава положителен тест за фекална колиформа.

Но със сигурност наличието на фекални бактерии, не означава, че има фекална материя (децата биха казали "ако") в кафето ви. Тези бактерии се намират в много неща в околната среда, включително плодовете и зеленчуците, обясни пред Live Science Бен Чапман (Ben Chapman), специалист по безопасност на храните от Университета на Северна Каролина.

Нефритени яйца в дамските части

Не за първи път компанията на Гуинет Полтроу е посочвана, че дава странни и по никакъв начин научно точни здравни съвети.

Актрисата има романтично предложение за жените - да поставят 2.5 до 5 сантиметрови яйца от камъка нефрит в своите дамски части, тази "срого пазена тайна" на китайските наложници, за да увеличат оргазмите си, хормоналния баланс и "женската си енергия" (каквото и да означава това), според нейния сайт Goop.

Разбира се, лекарите реагираха незабавно, като посочиха, че това е пълна глупост и предупредиха, че практиката може да доведе до бактериална вагиноза или дори синдрома на токсичен шок, животозастрашаващо усложнение, причинено от бактериални инфекции.

"Няма проучвания или доказателства, които да показват, че нефритените яйца помагат за повече оргазъм, мускулен вагинален тонус или хормоналния баланс", отбеляза Лина Натан (Leena Nathan), клиничен професор по акушерство и гинекология в UCLA Health в Лос Анджелис.

Прочетете повече: Гуинет Полтроу с 50 необосновани и вредни здравни твърдения (видео)

Амелия Еърхарт

Снимка: National Diet Library Digital Collections

Тази година обществеността се развълнува дали жената на една чернобяла снимка е Амелия Еърхарт. Според фотографията смелата жена-пилот е била пленена от японците на Маршаловите острови, след като самолетът й се е разбил в Тихи океан. 

History Channel организира специално предаване за снимката, предлагайки косвени доказателства, че жената наистина е известната Амелия Еърхарт. 

Но експерти по съдебна медицина, интервюирани от Live Science имаха някои съмнения. Този скептицизъм бе подкрепен няколко дни по-късно, когато един японски военен блогър откри, че снимката предхожда последното пътуване на Еърхарт, което означава, че жената на снимката не може да бъде Еърхарт.

Прочетете повече: Амелия Еърхарт може да е загинала в изгнание

 Хронологията на Скарамучи

Антъни Скарамучи. Business Insider

По време на интервю, в което се опитва да хвърли съмнение върху ролята на хората за промените в климата, Антъни Скарамучи - бивш директор комуникации на Белия дом в кабинета на президента Тръмп - заяви, че Земята е изключително млада. 

"Вие казвате, че научната общност знае, а аз казвам, хората са грешили през цялата 5500-годишна история на нашата планета", коментира Скарамучи пред CNN през 2016 г. (Интервюто се появи на бял свят отново през 2017 г., след като той започна работи в Белия дом).

Но със своите 4,5 милиарда години Земята е много, много по-стара. Ако Скарамучи е имал предвид еволюцията на човека, също не е улучил, тъй като съвременните хора са възникнали преди между 200 000 и 300 000 години. Може би е имал предвид писмената човешка история - в този случай той е по-близо до целта. Археолозите са открили шумерски текст, датиран около 3200 г. пр.н.е. или преди около 5200 години. 

Прочетете повече: Как се е образувала Земята и нейният спътник - ЛунатаКратка геохронологична таблицаКога хората са започнали да променят радикално планетата

Хомолъвове?

Снимка: Paul Goldstein/Cover Images/Newscom

Два мъжки лъва, фотографирани прегърнати, накара много хора да се запитат дали лъвовете са хомосексуални.

Но това поведение всъщност не е сексуално, казват експерти. По-скоро тези лъвове вероятно укрепват социалната си връзка. Самците от един и същи прайд често си разменят ласки. Те се блъскат един друг, облизват се и търкат лицето си един в друг, разказва Крейг Пакър (Craig Packer), директор на Центъра за изследване на лъвовете в Университета на Минесота.

Понякога самците дори се качват на друг мъжки, както е в този случай.

Прочетете повече: Хомосексуалността в животинския свят

Плацента за ядене

Снимка: Farr. Human placentophagy: a review. Am J Obstet Gynecol 2017.

Тази година баща преби лекарка в столичната болница "Шейново", защото не му дала плацентата на току-що роденото му бебе. Лекари коментират, че вече има доста случаи, при които жени си искат плацентата за различни цели.

Напоследък стана модерно, главно поради широкото рекламиране от страна на холивудски знаменитости като Ким Кардашиан, майките да консумират своята плацента след раждането на децата си. Никнат компании, които предлагат да превърнат плацентата в смутита, трюфели или хапчета, като твърдят, че поглъщането й, практикувано от много бозайници, може да даде на възстановяващите се от раждането жени наплив от витамини и хранителни съставки, и да предотврати следродилната депресия.

Доказателствата обаче сочат липса на каквато и да било полза за здравето за майките или децата. Практиката, наречена плацентофагия, дори може да е рискована за майката и кърмачето, показа ново проучване. Тези рискове включват вирусни и бактериални инфекции, както за майката, така и за бебето, ако още се кърми.[

Прочетете повече: Поглъщането на плацента може да причини опасни бактериални инфекции и Плацента срещу гранатомет

Морско чудовище

Снимка: Patasiwa Kumbang Amalatu / YouTube

Когато разложено морско същество бе изхвърлено на брега в Индонезия, мнозина се питаха какво е това.

Но мъртвата безформена маса се оказа труп на кит, вероятно на баленов кит, разказва Александър Върт (Alexander Werth), биолог, специалист по морски бозайници в колежа "Хампдън Сидни" във Вирджиния.

"В океана има много неща, които не познаваме - но няма нищо толкова голямо, което да остане неизвестно - отбеляза Уърт.

Теорията на Тръмп за тренировките

Снимка: Pinterest

Президентът Доналд Тръмп в интервю за New Yorker заяви, че човешките органи имат ограничени енергийни ресурси, поради което той избягва физически упражнения.

"С изключение на голфа [Тръмп] счита упражненията за грешка, твърдейки, че човекът е като батерия - ражда се с ограничено количество енергия", пише New Yorker.

Но това не е така. При тренировките наистина се изразходва енергия. Но горивото на организма се възстановява от поетата храна, което означава, че хората винаги доставят на телата си нова енергия. Освен това упражненията могат да направят тялото по-силно и дори да помогнат на хората да живеят по-дълго. 

Прочетете повече за въздействието на упражненията върху тялото: "10 фитнес мита, от които има повече вреда, отколкото полза", "Може ли да обърнем мазнините в мускули?", "Не отстъпвайте мястото си в трамвая на възрастните, вредно е за здравето им", "Най-доброто упражнение за мозъка, според учените".

Изкуствените подсладители

Снимка: Pinterest

Хората често посягат към изкуствените подсладители, но това е лоша идея. 

Обзор на повече от 11 000 проучвания показа, че ползите от консумацията на "нехранителни подсладители", с нула калории, за хората с наднормено тегло или с високо кръвно налягане (хипертония), или диабет, са скромни или съвсем нулеви. Съществува дори повишен риск от увеличаване на теглото, диабет тип 2, хипертония, инсулт и сърдечни заболявания.

Прочетете повече: "Сладките газирани напитки имат връзка с увреждания на мозъка",  "Ендокринолог разказва защо диетите не работят", "6 неочаквани причини, заради които коремните мазнини не си отиват".

Най-старата акула

Снимка: GEERG

Последните съобщения, че учените са открили 512-годишна акула, за съжаление, не са съвсем точни.

По-скоро, проучването на 28 женски гренландски акули (Somniosus microcephalus) предположи, че акулите са на около 272 години и евентуално биха могли да бъдат на 512 години.

Разбира се и 272 години е също впечатляваща възраст.

Прочетете повече: "512-годишна гренландска акула може да е най-старото живо гръбначно в света".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !