Неизвестна „болест от кървене от носа“ уби трима в Танзания

Симптомите на загадъчната болест приличат на тези на вирусна хеморагична треска.

Ваня Милева Последна промяна на 18 юли 2022 в 00:01 4404 0

Танзания

Кредит Flickr (CC BY 2.0)

Клиника Masaika в Танзания е отворена отново.

На 13 юли главният лекар на правителството на Танзания Айфело Сихалве обяви, че в югоизточния регион на страната Линди е изпратен екип от медицински експерти, които да изследват все още неидентифицирана болест, от която са се заразили 13 души и са починали трима.

Въпреки че Танзания никога не е регистрирала официално случаи на ебола или марбургска хеморагична треска, хората, засегнати от смъртоносната болест, чиито симптоми включват висока температура, главоболие, умора и кръвотечение от носа, са били изследвани за двата вируса, но резултатите са били отрицателни, съобщава New Zealand Herald.

Както съобщава Herald, президентът на Танзания Самия Сулуху Хасан отбелязва, че загадъчното заболяване може да е резултат от зачестилите контакти между хора и животни, тъй като населението на региона се разраства в неусвоени досега райони. Въпреки че причината за заболяването е неизвестна, хипотезата на Хасан съвпада с публикуваното на 14 юли изявление на Световната здравна организация (СЗО), в което се съобщава за 63% скок през последното десетилетие в честотата на разпространение на болести от животни към хора.

"Нуждаем се от всички сили, за да предотвратим и контролираме зоонозни заболявания като ебола, маймунска едра шарка и дори други коронавируси", посочва в изявлението Матшидисо Моети (Matshidiso Moeti), регионален директор на СЗО за Африка.

Танзания е икономически слабо развита аграрна страна. Нивото на грамотност в Танзания е около 73%. Смъртността сред децата до 5 г. е 76 на 1000. Средната продължителност на живота е около 51 години. Около 5,7% от възрастното население на страната са носители на вируса на ХИВ. Най-разпространената причина за смъртност при децата е маларията, сред възрастните тази причина е ХИВ/СПИН. Според данни от 2006 г. 55% от населението имат достъп до съвременни източници на питейна вода, а 33% имат достъп до съвременни санитарни условия.

Засега официалните лица казват, че правителството на Танзания работи за установяване на източника на настоящата епидемия. "Правителството сформира екип от специалисти, които все още проучват това неизвестно заболяване", казва Сихалве, по информация на Herald.

Източник: Unidentified Bleeding Disease Kills Three in Tanzania, The Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !