Необичаен медицински случай - косми растат от венците на жена

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 05 февруари 2020 в 09:41 4325 0

Кредит Zhurakivska et al., OOOOJournal, 2020

Всеки човек се среща ежедневно с нежелано окосмяване на различни места, но случаят на тази пациента е особено необичаен - рядкото й състояние е причина за растеж на косми във венците.

Преди повече от 10 години жената се среща с лекарите в Университета на Кампания Луиджи Ванвители в Италия, осигурявайки им един от най-особените медицински случаи, познат като гингивален хирзутизъм.

"През 2009 г. съобщихме за случая на млада жена, която има косми по сулкуларния епител на папилите на горните резци", обясняват авторите на изследването. 

Иначе казано, лекарите откриват косми, подобни на мигли, растящи от меките тъкани зад горните предни зъби. Проверката в литературата показва, че има записани само пет подобни случая, всички при мъже през 60-те години.

Не е възможно да се прецени колко често се е срещало това състояние преди. С толкова оскъдни и скорошни примери, лекарите дори се затрудняват каква е причината за появата.

В този случай обаче лекарите лесно откриват възможна следа. Хормоналните и ехографските изследвания водят до диагнозата синдром на поликистозните яйчници, състояние на половата система, свързано с хормонален дисбаланс.  

Хирзутизмът или излишното окосмяване е често срещано следствие от този дисбаланс, но обикновено растежът на косми на атипични за жените места се ограничава до области, които все пак имат космени фоликули като лицето, торса и крайниците. 

В този случай космите растат ектопично, т.е. на съвсем необичайно място. Затова е възможно и синдромът да не е причината, но почти сигурно е подсилил ситуацията. 

Космите са премахнати хирургично и след лечение с противозачатъчни хапчета за да се регулира хормоналният дисбаланс, при пациентката вече не се наблюдава растеж на космите. Или поне за известно време. 

Шест години по-късно тя се връща в клиниката, защото след спирането на хормоналното лечение, необичайните косми се появяват отново.

Този път медицинският екип не само премахват космите, но вземат и малка проба от тъкан, която да проучат по-подробно под микроскоп и откриват основата на косъм, растящ под необичайно плътната тъкан на венците на пациентката. 

След още една година състоянието се влошава още повече и косми растат от все повече места в устата й.

И макар да е трудно да се потвърди, учените предполагат, че тъй като лигавиците в устата са тясно свързани с тъканите, изграждащи кожата ни като ембриони, на теория могат да се активират космени клетки. 

Едно потвърждение на тази теория е фактът, че често мастни жлези, по принцип разположени в кожата, могат да се развият и в устата, водещи до появата на белезникави гранули, познати като гранули на Фордайс.

Не е ясно обаче защо едните типове тъкани се развиват на необичайни места, а другите не толкова често.

В изследването не се споменава дали пациентката е подновила лечението или продължава да живее с растящи косми между зъбите. Не е уточнено и дали това състояние влияе на здравето й по друг начин, освен че причинява дискомфорт.

Случаят е описан в публикация в списание Oral Surgery, Oral Medicine, Oral Pathology, Oral Radiology.

Източник: Science alert - Woman Grows Hairs Out of Her Gums in Extremely Rare Medical Case

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !