Необичайни светещи животни са открити в залива на Аляска (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 13 август 2019 в 09:43 7917 0

Кредит NOAA/UAF/Oceaneering

В дълбините на океана до бреговете на Аляска, океанолози се натъкват на изненадващ вид калмар от семейство Cranchiidae с прозрачно тяло, светещи органи и лека опашка, с която се движи през водата. 

Като част от експедицията Gulf of Alaska Seamounts 2019, екип учени и оператори изследва региона Сиймаунтс в залива на Аляска. С 11 спускания на дистанционно контролирани апарати те събират десетки часове записи на дълбините и техните обитатели.  

Особеният калмар е заснет с апарата Global Explorer ROV на Националната океанска и атмосферна администрация NOAA на 527 метра дълбочина. Измежду другите заснети видове от октоподи, през риби до морски краставици и медузи, той става любимец на учените. 

"Някои от животните, които видяхме са просто удивителни, но най-хубавото беше това - докато следвахме калмара, просто снимайки и наблюдавайки го, изведнъж той обърна главата си към апарата, все едно разбираше че сме там и ни погледна преди да се обърне назад", споделя в блога сиТравис Клоби (Travis Kolbe), ръководител на дистанционно управляваните апарати. "Всички се смяхме, защото е просто удивително едно от тези животни да реагира по подобен начин."

Семейство Cranchiidae включва над 60 вида прозрачни калмари. За да останат скрити от хищници, техните тела често са прозрачни освен очите и органите. Въпреки, че се раждат близо до повърхността, се смята, че мигрират прогресивно по-дълбоко докато нарастват. 

Малък октопод, който се скрива, когато апаратът доближава. Кредит: NOAA/UAF/Oceaneering

Една от целите на експедицията е да се сравнят съществата, живеещи на континенталния склон с тези на подводни възвишения в океана при сходни дълбочини. Подводните възвишения са като планини, издигащи се на стотици метри над океанското дъно. Те често са получени от затихнали вулкани и затова най-често се срещат по границите на тектонските плочи. 

Медуза Solmissus, светеща в дълбините. Кредит: NOAA/UAF/Oceaneering

Тези възвишения са считани за "оазиси на живота", тъй като осигуряват пространство за живот и развитие на много дълбоководни видове и приютяват значително по-голямо разнообразие, отколкото водите около тях. Дори се смята, че някои видове са ендемитни само за определени подводни възвишения. Въпреки важността им за биоразнообразието, едва около 0,1% от подводните възвишения са изучени. 

Източник: IFLScience - Wonderful Alien-Like Creatures Found Lurking In The Gulf Of Alaska

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !