30 юли 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Необичайно голям слюнчен камък с размер на зъб, е изваден от челюстта на пациент

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 05 март 2020 в 12:02 43770
Рентгенография на пациента показваща образувания камък. Снимка: Nilesh et al., BMJ, 2020

Гигантски камък от слюнчените жлези, с размера на постоянен зъб, е открит да нараства в долната челюст на 37-годишен пациент, се съобщава в списание BMJ Case Reports.

Това не е случай, който стоматолозите срещат всеки ден. Първоначално интензивното подуване и болката на пациента са погрешно диагностицирани като зъб, който не може да пробие венеца, препречен от друг зъб.

Но при направеното ехографско изследване се открива нещо съвсем различно - сянка с дължина два сантиметра в долната дясна слюнчена жлеза и това определено не е зъб. 

При хирургичната интервенция от челюстта на мъжа е изваден гигантски сиалолит, или калциев камък, образуван в слюнчената жлеза. Скоро след това болката и отока спадат. 

Ехография на региона на долната челюст на пациента, показваща слюнчения камък. Кредит: Nilesh et al., BMJ, 2020

Подобни калцирани камъни са едно от най-често срещаните заболявания на слюнчените жлези и засяга 12 на 1 000 възрастни годишно, но рядко образуванията достигат размер повече от 1,5 см.

Може би именно поради своята рядкост екстремните случаи са добре документирани и изглежда, че този проблем на слюнчените жлези засяга почти само мъже около 40 до 60-годишна възраст. 

В повечето случаи образуваните камъни са по-малки от 1 см, но някои предишни публикации свидетелстват за размери, достигащи до 3,5 см. Такива големи образувания най-често се образуват в подчелюстната жлеза и има документирани случаи на гигантски камъни, подобни на тези от радиография, показани по-долу. 

Светлата сянка вляво представлява образувания камък. Кредит: Royce et al., Radiology Case Reports, 2008

Самите камъни най-често са образувани от калциев фосфат или калциев карбонат, както и някои соли и протеини, магнезий, калий и амоняк.

Все още не е напълно сигурно защо се образуват такива камъни. Едно предположение е, че вискозитета на слюнката се променя по някаква причина и тя става по-гъста, подобна на гел, което създава калцирана маса. 

Съществува хипотеза, че това се случва, когато тялото започне да произвежда повече бикарбонат в слюнката, който води до натрупването на калциев фосфат. Според други източници причината може да са микроорганизми или епителни клетки, заклещени в слюнчените жлези. 

Един от големите документирани камъни. Кредит: Gadve et al., Indian Journal of Dentistry, 2016

Тези обяснения не се изключват едно друго и докато причините все още не са изяснени, има и добри новини. Хирургичното премахване на камъните е основният начин на лечение и обикновено е доста ефективно. Има документирани и някои случаи на повторна поява, така че експертите препоръчват периодични прегледи, за да се избегне рецидив. 

Източник: Science alert - Giant Salivary Stone Growing in Man's Mouth Was So Big It Was Mistaken For a Tooth


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.