Неочаквани ползи от това да започнеш деня си с шоколад

Ваня Милева Последна промяна на 09 юли 2021 в 00:00 12554 0

Кредит Pixabay

Похапването на млечен шоколад всеки ден може да звучи като рецепта за затлъстяване, но ново проучване на жени в постменопауза е установило, че яденето на концентрирано количество шоколад в тесен времеви прозорец сутрин може да помогне на организма да изгаря мазнини и да намали нивата на кръвната захар.

За да разберат ефектите от яденето на млечен шоколад по различно време на деня, изследователи от Brigham and Women's Hospital (BWH) си сътрудничат с изследователи от Университета в Мурсия, Испания. Заедно те провеждат рандомизирано, контролирано, кръстосано проучване на 19 жени в постменопауза, които консумираха или 100 г шоколад сутрин (в рамките на един час след събуждане) или вечерта (в рамките на един час преди лягане). Те сравняват наддаването на тегло и много други параметри с липсата на прием на шоколад.

Изследователите съобщават, че сред изследваните жени:

  1. Сутрешният или нощен прием на шоколад не са довели до наддаване на тегло;
  2. Яденето на шоколад сутрин или вечер може да повлияе на глада и апетита, състава на микробиотата, съня и други;
  3. Високият прием на шоколад през сутрешните часове може да помогне за изгаряне на мазнини и намаляване на нивата на глюкоза в кръвта.
  4. Вечерен / нощен шоколад променя отпочиването и метаболизма на следващата сутрин след почивката и физическите упражнения.

„Нашите открития подчертават, че не само „какво“, но и „кога“ ядем може да повлияе на физиологичните механизми, участващи в регулирането на телесното тегло“, коментира професор Франк Шеер (Frank Scheer) от BWH.

„Нашите доброволци не наддават тегло въпреки увеличаващия се калориен прием. Резултатите ни показват, че шоколадът намалява енергийния прием ad libitum (лат. "по желание"), в съответствие с наблюдаваното намаляване на глада, апетита и желанието за сладкиши, показани в предишни проучвания“, отбелязва водещият автор Марта Гараулет (Marta Garaulet), доктор по фармация, диетолог и магистър по обществено здраве от Харвардския университет, както и професор по физиология и физиологични основи на храненето в Университета в Мурсия.

Справка:  “Timing of chocolate intake affects hunger, substrate oxidation, and microbiota: A randomized controlled trial” by Teresa Hernández-González, Rocío González-Barrio, Carolina Escobar, Juan Antonio Madrid, Maria Jesús Periago, Maria Carmen Collado, Frank A. J. L. Scheer and Marta Garaulet, 23 June 2021, The FASEB JournalDOI: 10.1096/fj.202002770RR

Източник: Unexpected Benefits to Starting the Day Off With Chocolate, Brigham and Women's Hospital 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !