Неочакваното поведение на урагана Матю. Какво казва науката

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 октомври 2016 в 11:18 9528 0

След като се нахвърли върху Източното крайбрежие на САЩ с екстремни ветрове, дъжд и наводнения ураганът Матю може да направи завой над средата на Атлантическия океан, да направи пълен кръг и да удари Флорида за втори път.

Съществува вероятност и да се слее с по-малкия ураган Никол и тогава последиците ще са непредвидими.

Третата възможност е да продължи към океана и да затихне, за която се надяват всички.

Ураганът Матю опустоши Хаити като премина със скорости на вятъра от 240 км/ч., вземайки по последни данни 840 жертви. Макар и отслабващ леко - ураганът вчера бе с ветрове от 195 км/ч., днес - 170 км/ч., експертите смятат, че все още е опасен. Ветровете със силата на тропическа буря се простират до 295 км от центъра на урагана. На космодрума Кейп Канаверал, Флорида, който бе затворен от сутринта на 7 октомври, се съобщава за пориви на вятъра до 155 км/ч.

Бурята се движи на север-северозапад с 20 км/ч. и вече (събота, 8 октомври) достигна бреговете на Джорджия и Южна Каролина, в съответствие с актуализацията от Националния център по ураганите (NHC)  в 8 часа сутринта ET днес (8 октомври).

Ураганът е донесе и обилни дъждове (20 до 30 см) над бреговете на Атлантическия океан, от централна Флорида до източната част на Северна Каролина, съобщи NHC. След достигане на върха си в Северна Каролина, Матю се очаква да завие на изток и да навлезе в океана.

Ураганът Матю може да удари Флорида два пъти

Това е най-силната буря от 2004 г. насам, и урагана Матю изглежда ще продължи да предизвиква хаос на югоизточния бряг на САЩ.
Бурята удари Флорида в ранните часове на 7 октомври.  Метеоролозите предполагат, че ураганът Матю може да опише кръг и да удари Карибите и Флорида за втори път.

Д-р Крис Холоуей (Chris Holloway), изследовател от Катедрата по метеорология в университета в Рединг, заяви за MailOnline: "Моделите прогнозират, че очакваната област на ниско налягане над източната част на САЩ ще бъде твърде слаба и твърде далеч на север, за да придвижи Матю толкова далеч. Така че Матю ще започне да закривява на север/североизток по протежение на бреговете на Джорджия и Южна Каролина, но след това ще бъде повлиян отново от област с високо налягане и ще се върне назад на юг/югозапад."

"Това би могло евентуално да насочи бурята обратно над Флорида и Мексиканския залив, въпреки че се очаква да бъде много по-слаба, само със силата на тропическа буря, когато приближи отново Флорида" - отбеляза Крис Холоуей.

Как се мерят ураганите

Основният въпрос е как може да се каже доколко сериозна е една буря и какви щети може да предизвика?

Ураганите не се поддават лесно класификация. 

Скалата на Сафир-Симпсън е официалният показател, чрез който силата на урагана се класифицира с категория от 1 до 5 от Националната метеорологична служба. Но той далеч не е перфектен, а метеоролозите от години търсят нещо по-добро. Тази скала отчита само една променлива - каква е максималната скорост на вятъра, измерена във всяка точка на бурята.

категорияпостоянни ветрове
1 119-153 км/ч.
2 154-177 км/ч.
178-208 км/ч.
209-251 км/ч.
252 км/ч. и по-висока

На пръв поглед използването на скоростта на вятъра за оценка на ураганите не е лоша идея. Разрушителната сила на вятъра се увеличава в зависимост от куба на скоростта на вятъра, така урагани с много високи скорости на вятъра са много по-опасни, отколкото по-слабите урагани.

Флорида след урагана Матю. Снимка: Cox Media Group.

Измерването на скоростта на вятъра в урагана е трудно. Трябва да имаме много добър и безопасен начин за измерване на малки области от силни ветрове в центъра на бурята - като бордните метеорологични лаборатории на "ловците на урагани".

Но според някои специалисти, връховите скорости на вятъра сами по себе си не са много добър показател, за да се прецени цялостната опасност от бурята за хора и имущество. Водата, а не вятърът, е най-голямата заплаха за живота и инфраструктурата при повечето тропически системи. От 1963 до 2012 г. само 8% от смъртните случаи в САЩ от тропически бури и урагани пряко може да се отнесат към вятъра (например, счупени клони на дърветата или летящи отломки). Смъртните случаи от удавяне, свързани с крайбрежни бури са 49%. Има нужда от по-добър начин за оценка на заплахата от урагани като Матю, буря, чиито най-мощни централни ветрове не достигат до брега с цялата си сила, но донесе огромни наводнения за югоизточната част на САЩ.

Защо е Матю бе труден за проследяване? 

Ураганът Матю стана категория 1 на 30 септември - най-ниската по скалата на Сафир-Симпсън. В рамките на 18 часа достигна до ураган от категория 5 с ветрове от над 200 км в час. Така ураганът Матю достигна брега като буря четвърта категория шест часа по-рано и близо 100 км по-близо от очакваното.
"Дори ако науката метеорология бе перфектна, със съвсем правилни уравнения, ние не можем да прогнозираме толкова бърза интензификация, защото има елемент на  случайност," заяви Оуен Кели (Owen Kelley), изследовател в Центъра за космически полети Годард на  НАСА.

"Ние не можем да перфектно да измерим първоначалното състояние на атмосферата, температурата и вятъра," добави той. "Така че в някои ситуации ще направим погрешни прогнози".  Припомняме ви, че атмосферните явления, които са хаотични процеси, се описват със системи нелинейни уравнения, чиито резултат силно се влияе от началните данни.

Играе ли роля глобалното затопляне?

Знанията ни за ролята на глобалното затопляне в образуването на мощни урагани са нарастнали през последните десет години, но тази роля все още не е напълно изяснена.

Ураганите са имали активни сезони, наблюдавани през 40-те и 50-те години на миналия век и по-малко активни периоди през 70-те и 80-те години. Тези промени се обясняват с колебанията в Северноатлантическата осцилация (North Atlantic Oscillation - NAO). Тя се развива в Северен Атлантически океан за сметка на колебанията в разликата между ниското атмосферно налягане над океанската повърхност в района на Исландия и високото - над Азорските острови. Тази осцилация (колебание) в разликата на наляганията контролира силата и посоката на западните ветрове и пътя на бурите през Северния Атлантически океан. И за разлика от Ел Ниньо, NAO е в голяма степен атмосферен режим.

Северната атлантическа осцилация има две фази: положителна, която предизвиква засушаване в Южна Европа и Северна Африка и влажно време в Северна Европа и отрицатела фаза, при която е обратното - валежи в Южна Европа и Северна Африка и суша в Северна Европа. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !