Неолитът в Нова Гвинея може би е започнал спонтанно без чужда намеса

НаукаOFFNews Последна промяна на 27 март 2020 в 00:58 3851 0

Кредит Ben Shaw, UNSW

Разкопките в Нова Гвинея започват през 2016 г. след като местни жители откриват някои от обработените камъни.

Знаци от културна промяна в създаването на инструменти и начина на живот, породени от земеделие, каквито са откривани в много археологически обекти в Азия и Европа, за пръв път са открити в Нова Гвинея.

Разкопки в обект в платото Уеим водят до откритието на артефакти за културното преминаване към живот в селище, което се е случило на далечния остров на Север от Австралия, преди около 5 050 до 4 200 години. Археологът Бен Шоу (Ben Shaw) от Университета на Нов Южен Уелс в Сидни и колегите му съобщават за своето откритие в публикация в списанието Science Advances.

Земеделието в Нова Гвинея започва в платата на острова преди 8 000 до 4 000 години. Но често се предполага, че съответстващите културни промени като живота в селища и създаването на сложни ритуални и символични предмети, са започнали едва когато земеделците от културата лапита от Югоизточна Азия достигат до Нова Гвинея преди около 3 000 години. В Азия и Европа тези културни промени бележат началото на периода на неолита. Новите открития предполагат, че новокаменната епоха се е развила независимо също и в Нова Гвинея. 

Ключовите открития в Уеим са част от издялано човешко или животинско лице, което вероятно е имало символично значение и два хромелни камъка със следи от сладък картоф, плодове и нишесте от ядки.

(A) Нарязан вулканичен камък с отстатъци от охра, (B) пироксенитен фрагмент с набраздявания, (C) брадва-тесла от силициев аргилит с изпъкнала форма (D до F) фрагменти от силициев аргилит с плоски повърхности. Кредит: Ben Shaw et al., Science advances 2020

Другите открития включват каменни инструменти за рязане, камък, оцветен с пигмент с дълбоки резки, които може да са били използвани за оцветяване на растителни влакна и фрагмент от скала, богата на желязо, която вероятно е удряна с други камъни, за да създаде искра за запалване на огън.

Учените смятат, че развитието на земеделието в Нова Гвинея очевидно е довело до търговия на далечни разстояния през морето. Химичният анализ на парче обсидиан, по който има следи от удар за отчупване на остри парчета, открито на мястото, предполага че е донесен от остров, разположен на поне 800 километра оттам.

Източник: Science news - New Guinea’s Neolithic period may have started without outside help

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !