Неотдавна центърът на Млечния път е избухнал с огромна експлозия (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 08 октомври 2019 в 00:00 11081 0

Концепция на художник за масивните импулси на йонизиращи лъчения, избухнали от центъра на Млечния път и въздействащи на Магелановия поток. Кредит: James Josephides/ASTRO 3D

Гигантски разширяващ се енергиен лъч е изстрелян от място близо до свръхмасивната черна дупка в центъра на Млечния път само преди 3,5 милиона години, изпращайки конусообразен импулс радиация от двата полюса на Галактиката към дълбокия космос.

Това е констатацията от проучванията, проведени от екип учени, ръководен от професор Джос Бланд-Хоторн (Joss Bland-Hawthorn) от австралийския център за астрофизика за проучване на небето в 3 измерения (ASTRO 3-D) и скоро ще бъде публикуван в The Astrophysical Journal.

Явлението, известно като блясък на Сейфърт (Seyfert flare), е създало два огромни „конуси на йонизация“, които пресичат Млечния път - като започват със сравнително малък диаметър близо до черната дупка и се разширяват значително при излизането си от галактиката.

Толкова мощен е бил този изблик, че се е отразил на Магелановия поток - дълга следа от газ, простираща се от близките галактики-джуджета, наречени Голям и Малък Магеланови облаци. Магелановият поток лежи на средно 200 000 светлинни години от Млечния път.

Експлозията е била твърде голяма, разказва австралийско-американския научен екип, за да е предизвикана от друго освен ядрена активност, свързана с черната дупка, известна като Стрелец А* или Sgr A *, която е около 4,2 милиона пъти по-масивна от Слънцето.

"Яркият изблик трябва да е бил подобен на приблясването на светлината на фар", разказва професор Бланд-Хоторн.

Концепция на художник за масивните импулси на йонизиращи лъчения, избухнали от центъра на Млечния път и въздействащи на Магелановия поток. Кредит: James Josephides/ASTRO 3D

„Представете си тъмнина и някой включва за кратко светлината на фар“.

Използвайки данни, събрани от космическия телескоп Хъбъл, изследователите изчисляват, че масивната експлозия е станала преди малко повече от три милиона години.

В галактически мащаб това е изключително скоро. На този етап на Земята са изминали 63 милиона години след удара на астероида, предизвикал изчезването на динозаврите, а древните предци на човечеството, австралопитеците, вече са ходили на два крака в Африка.

„Това е драматично събитие, случило се преди няколко милиона години в историята на Млечния път“, разказва проф. Лиза Кеули (Lisa Kewley), директор на ASTRO 3-D.

„Масивната експлозия от енергия и радиация идва точно от галактическия център и от заобикалящия го материал. Това показва, че центърът на Млечния път е много по-динамично място, отколкото мислехме преди. Късмет е, че не сме живели по това време!"

Експлозията според изследователите е продължила може би 300 000 години - изключително кратък период в галактическия времеви мащаб.

Схематично изображение на симулацията на полето на йонизиращото лъчение над Южното галактическо полукълбо на Млечния път, наразрушено от събитието на избухването Сейферт. Кредит: Bland-Hawthorne, et al/ASTRO 3D

Новата статия е резултат от изследвания, ръководени от професор Бланд-Хоторн, публикувани през 2013 г. По-ранната му работа разглежда доказателствата за мащабно експлозивно събитие, тръгващо от центъра на Млечния път, но изключва ядрено изригване като причина и ориентировъчно го свързва с активността на SgrA*.

„Тези резултати променят драматично нашето разбиране за Млечния път“, коментира съавторът Магда Гуглиелмо (Magda Guglielmo) от Университета в Сидни.

„Винаги сме смятали нашата Галактика за неактивна галактика, с не толкова ярък център. Новите резултати отварят възможността за цялостно преосмисляне на нейната еволюция и същност".

"Събитието, което се случи преди три милиона години, е било толкова мощно, че е имало последствия върху заобикалящата ни галактика. Ние сме свидетели на пробуждането на спящата красавица".

Най-новата работа сочи Sgr A* като основен заподозрян, но изследователите признават, че има още много работа. Как черните дупки еволюират, влияят и взаимодействат с галактиките "е изключителен проблем в астрофизиката" заключават те.

Справка: Joss Bland-Hawthorn, Philip R. Maloney, Brent Groves, Ralph Sutherland, Magda Guglielmo, Wen Hao Li, Andrew Curzons Gerald Cecil, Andrew J. Fox. The Large-Scale Ionization Cones in the Galaxy. The Astrophysical Journal (in press), 2019

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !