Непознати за науката същества са освободени от айсберга, отцепил се от Антарктида

НаукаOFFNews Последна промяна на 05 октомври 2017 в 13:07 29374 1

Кредит NASA

Под леда шелфовия ледник Ларсен С се крие цяла екосистема.

Гигантският айсберг, който се откъсна от антарктическия шелфов ледник Ларсен С през юли тази година, открива цяла неизвестна досега древна екосистема, която е била затворена под леда 120 хиляди години.

Биолозите бързат да си осигурят посещение в новоразкрития район на Южния океан, веднага когато стане безопасно да плава в зоната, съобщава списание Nature.

"Не мога да си представя по-драматична промяна в условията на околната среда в коя да е екосистема на Земята", коментира Джулиан Гут (Julian Gutt), морски еколог от Института за полярни и морски изследвания Алфред Вегенер в Бремерхафен, Германия.

Както подчертават изследователите, морската вода и дъното с площ от 5 800 квадратни километра, които преди това са били скрити под ледника, съдържат живи същества, които са били заключени в него продължение на 120 000 години. Тази екосистема трябва да бъде проучена възможно най-бързо, тъй като тя започва да взаимодейства с околната среда, което ще доведе до необратими промени.

Айсбергът, който се откъсна от антарктическия шелфов ледник Ларсен С през юли тази година. NASA

В същото време изследователите не могат бързо да реагират бързо, защото научните кораби се ангажират месеци или дори години напред. Най-близката експедиция до ледника на Ларсен е планирана за март 2019 г. и едва тогава биолозите ще могат да изучават новата екосистема.

Британската антарктическа експедиция (BAS) също се готви да проучи ледника Ларсен. Изследователският кораб ще бъде изпратен в началото на 2018 година.

Ако планът на BAS бъде успешен, това ще е първият път, когато морски биолози имат възможност да проучат екосистема толкова скоро след разпадането на леда.

От същия ледник се отделиха парчетата Ларсен A и Ларсен B, откъснали се през 1995 г. и 2002 г., съответно. Но трябваше да се изчакат няколко години, за да се прочисти океана от морския лед и биолозите спокойно да могат да посетят района.

Джулиан Гут е участвал в подробно проучване, начело на екип от около 50 учени на германския изследователски кораб Polarstern през 2007 г. Групата тогава извади стотици видове в разкритите райони след отцепването на Ларсен А и В и биолозите наблюдаваха уникална екосистема с дълбоководни видове повече, отколкото на други места в континенталния шелф на Антарктика. Сред разкритите видове бяха бързорастящи морски гъби, крил и китове джуджета.

Най-важното
Всички новини