Нещо загадъчно пробива гигантски, космически "дупки" в части от Млечния път

НаукаOFFNews Последна промяна на 16 май 2019 в 13:46 10108 0

Кредит Pexels

Забелязани са дупки в най-дългия звезден поток на нашата галактика, наречен GD-1. Някакъв неоткрит досега свръхмасивен обект е разбил потока звезди, според проучване, представено на Американското физическо общество миналия месец, съобщава Live Science.

В нашата галактика "нещо", което не можем да видим, пробива дупки. Това може да не е нормална материя. Телескопите не са го открили директно, но със сигурност изглежда, че е там.

"Това е като плътен куршум", коменира Ана Бонака (Ana Bonaca), изследовател в Центъра за астрофизика Харвард-Смитсониън, която откри доказателства за дупките.

Звездните потоци са низ от звезди, движещи се заедно в галактиките, често идващи от по-малки клъстери от звезди, които се сблъскват с въпросната галактика. Звездите в GD-1 са останки от "кълбовидни купчини", които потъват в Млечния път и се простират в дълга линия на нашето небе.

При нормални условия потокът трябва да бъде повече или по-малко като една линия, изпъната от гравитацията на нашата галактика, заяви Бонака в презентацията си. Астрономите очакват една празнина в потока, в точката, в която е бил първичния кълбовиден куп преди звездите да се отдалечат в две посоки. Но Бонака показа, че GD-1 има втора празнина. И тази празнина има раздърпан ръб - регион, който Бонака нарича "шпора" на GD-1 - сякаш нещо огромно е потънало в потока не много отдавна, увличейки звездите в своята следа с огромната си гравитация. GD-1 изглежда сякаш е бил ударен с невидим куршум.

Това изображение от презентацията на Бонака показва най-подробната карта на GD-1, разкриваща очевидната втора пролука и "шпората".  Кредит: New Astrophysical Probes of Dark Matter, Ana Bonaca/GAIA

Астрофизикът Ана Бонака подозира, че гигантските "дупки от куршум" може да са били издълбани от невидимата тъмна материя.

За съжаление, виновникът на небесната стрелба изглежда е изчезнал", обяснява Бонака за Live Science и че няма никакви доказателства на мястото на престъплението осввен размера на пропуските в звездния поток.

"Не можем да съпоставим [удрящия елемент] с нито един светлинен обект, който сме наблюдавали досега", заяви Бонака.

"Това е нещо много по-масивно от звезда ... с маса около един милион пъти по-голяма от масата на Слънцето. Така че няма просто звезди с такава маса. Може да ги изключим. А ако беше черна дупка, това би било свръхмасивна черна дупка като тази, която се намира в центъра на нашата собствена галактика".

Тъй като няма доказателства за такава черна дупка, Бонака подозира, че топка тъмна материя може да се е сблъскала със звездите. Но е твърде рано да се изключи окончателно всяка възможност.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !