"Невъзможният" двигател ЕмДрайв на крачка от реалността (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 март 2016 в 14:30 19964 12

Един фантастичен и спорен двигател, ЕмДрайв, който работи без гориво, вече няколко години предизвиква любопитство, възхищение, досада и скептицизъм.

Той работи или в разрез със законите на физиката, или заради неустановени странични влияния. 

Най-накрая ЕмДрайв ще бъде подложен на партньорска проверка, която ще сложи край на споровете като даде или отнеме надеждите ни за космически полет до Марс само за 10 седмици.

Неведнъж вече писахме за "невъзможния" двигател ЕмДрайв. Според изобретателя си в EmDrive се създава тяга заради отражението на електромагнитното излъчване от стените на камерата, без каквото и да е реактивно изхвърляне на материя. Тоест, предполага се, че апаратът се движи в разрез със закона за запазване на импулса на Нютон, най-ярък пример на чието нарушаване е самоиздърпването за косите на Барон Мюнхаузен от блатото. 

Но въпреки това, тяга се отчита, малка, но все пак я има.

Един от инженерите, Пол Марч (Paul March) работещи по ЕмДрайв, който се тества в лабораторията Eagleworks в Космическия център Джонсън в Тексас, заяви тези дни, че EmDrive преминава през процес на партньорски проверки, което означава, че спорният двигател продължава да показва резултати.

На въпрос във форума на НАСА Spaceflight дали проектът не е вече мъртъв, тъй като много месеци нищо не се съобщава, Пол Марч отвръща: "Проектът на Eagleworks Lab НЕ е мъртъв и ние продължаваме по пътя, определен от нашето ръководство... моля да имате търпение докато излезе публикация на лабораторията Eagleworks и минат партньорските проверки".

Ем ДрайвСхема: emdrive.com

EmDrive представлява кухо медно тяло от цилиндър и конус, затворено отвсякъде.

Принципът на действие се основава на ефекта от налягането на електромагнитното лъчение: микровълновото излъчване упражнява налягане върху отражателя. Заради формата на отражателната камера налягането на частта с по-голям диаметър е по-високо от частта с по-малък диаметър. Изобретателят Роджър Шоуйър (Roger Shawyer) твърди, че устройството генерира тяга в посока към тесния край на пресечения конус.

Този двигател произвежда малка тяга, употребявайки само електрическа енергия, която може да се достави от слънчеви панели, ядрен реактор или друг източник.

Но това е в разрез с някои от основните закони на физиката, тъй като за работата си двигателят не се нуждае от гориво.

Тази тяга е малка, от порядъка на микронютони (теглото на комар на Земята), т. е. тягата е толкова малка, че може да е грешка в измерванията. Такава малка сила може да изглежда безполезна за пътуване в космоса, но може да стане значителна, ако се увеличи, ако двигателят се осъществи в по-големи мащаби в един космически кораб.

Работата по създаването и изследването на двигателя EmDrive се провежда в лабораторията "Eagleworks", експериментална лаборатория на НАСА в космическия център Джонсън, която е създадена, за да проучва алтернативни технологии за двигатели. През ноември миналата година, представители на Eagleworks обявиха за радикално обновяване на конструкцията на EmDrive в създаден от тях модел. Всички промени са насочени към премахване на възможни външни влияния, които да предизвикват необяснимата тяга.

"...монтирахме 2-ро поколение магнитен демпфер (заглушител), който намалява блуждаещите магнитните полета във вакуумната камера с поне един порядък и всякакви силови взаимодействия на Лоренц, които може да произведат. Освен това, се опитахме да намалим топлинното разширение на всички компоненти на двигателя" - каза тогава Пол Марч.

Но тестовете на актуализирания двигател приключиха през март тази година и се установи, че допълнителната тяга, която се получаваше по-рано, се получава и сега.

"Въпреки това, необичайните и необясними явления останаха" - пише Пол Марч.

Всички индикации показват, че "невъзможният" двигател наистина работи, а окончателният извод по този въпрос може да направи само експертна проверка от няколко водещи експерти с международна известност.

Сред критиките на предишните експерименти,  двигателят е тестван във вакуум, за да се премахне влиянието на евентуална термична конвекция, отстранени са и въздействията на блуждаещите магнитните полета. И той все пак работи. 

Анализ на двигателя със софтуера за електромагнитни симулации FEKO:

Специалистите на лабораторията Eagleworks планират да проведат скоро следващата серия тестове на двигателя EmDrive. За разлика от предишните, в бъдещите изпитания двигателят ще работи форсирано, с възможно най-голяма мощност на своите компоненти. Учените се надяват, че такъв екстремен режим не само ще позволи да се проверят предишните резултати, но също така и да се установи причината за аномалиите и да се отстранят като се усъвършенства съществуващия или се направи следващо поколение двигател.

Само след продължително тестване и обработка на всички събрани данни ще може да се говори за окончателното признаване на тази технология за работеща или неработеща. Това важно решение за цялото човечество трябва да вземе група експерти от академичните среди, съставът на която се избира в момента.

"Има много абсурдни и невъзможни идеи, които станаха реалност през последните години - годините на интензивни изследвания", - пишат изследователите, - "деформиращият пространството двигател (warp drive), двигателят EmDrive продължават да остават такива идеи, но нашите експерти ще направят всичко възможно, за да станат реалност."

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12

29.03 2016 в 18:49

С твоето мислене, човечеството щеше да е загинало още в пещерите. От тичане подир всяко лъжливо овчарче.
Знаеш ли, в науката "кой не скача е ченге!" не е аргумент в електродинамиката, а симптом в психиатрията.

11

29.03 2016 в 17:43

Бай ви Ганя стана и експерт, правеш НАСА сама да си говори. Колко ли ви плащат за тролене, идея си нямам , но с това мислене човечеството още щеше да трепери в пещерата си през ноща. Малки човеченца

10

29.03 2016 в 12:58


Още много весели глупости може да се наговорят покрай такава постановка, но разговора ще стане наистина питеен. В по-умни и работливи времена, физиците така се и развличаха. Докато не се напиеха толкова, че започваха да си разправят вицове на Фортран. Обаче това е друга история.

9

29.03 2016 в 12:52


Всичко изглежда много примамливо, особено като знаем какви ужасяващи проблеми създава на спътниците ни например, налягането на светлината от Слънцето.
Но преди да захвана да троша обществени пари с науко- и умноподобен вид, като пиянките от НАСА, по Танг, като прост бивш колега на хората от Роскосмос, в техния стил на работа, ще помисля. Вместо за много пари да разглеждам бакърена фуния за пресипване на запалими течности, покрай която да меря микровеличини, ще намеря нещо готово, с голяма мощност, в което да меря нещо лесно. И сигурно лесно ще видя, че нито гигантските антенни чинии падат от сигналите които приемат, нито вълноводите на мощните антенни системи се раздуват и треперят от импулсите в тях, нито даже се разстройват от тая работа. Щом не очакване радиостанцията да се забие в земята от отката на предавателя си, а търсим само микропремествания. Което сигурно ще потвърди даже Танг, веднага щом изтрезнее.

8

29.03 2016 в 12:33


По идея, правенето на фундаментална наука е работа именно на държавните структури. Частника е частник за да печели, а държавата служи за общото развитие на обществото, което на дребно е губеща дейност. Би трябвало да е печеливша само много на едро, и за много дълги периоди. А НАСА е поразена от общото за днешния свят разложение - "мойто си е мое, общото пак е мое". Но понеже там са съсредоточават колосални ресурси, и завличането им от възникващите в нея "частници" е колосално. Което, както и на нас е известно още от социализма, става с измама.

На тая картинка виждаме нещо, което според художника трябва да е резонатор, или фокусираща система с вълновод, или нещо такова. Твърди се също така, че то работи, или трябва да работи, само с електрическата компонента на дявол знае какво. От обясненията става ясно, че някой си частник си представя механизма на неговото местене, като движение на огледало, бутано от някое си електромагнитно, или даже "електрическо" лъчение.

7

29.03 2016 в 12:33

WarpDrive на Мигел Алкубиере изисква източник на материя с негативна маса, за да работи. EmDrive изисква перпетум мобиле по същата причина. WarpDrive е дори теоретично невъзможен - не и преди да се докаже, че материята с негативна маса може да съществува в нашата Вселена въобще. EmDrive също е теоретично невъзможен - поради простите закони на термодинамиката и ентропията. Вероятно получената енергия е в резултат на грешка, неотчетено взаимодействие (например, ефект на Казимир) или нова физика, която надали ще докаже, че е възможно създаването на маса-енергия от нищото.
И не - в НАСА не са мошеници, за разлика от пиянките в Роскосмос, чийто полети са одобрявани от врачки. Хората просто се опитват или да намерят грешката си или да извлекат практичека ползва от евентуална, нова физика.

6

29.03 2016 в 02:03

НАСА извън полезните неща които правят с около 1/1000 от ресурса си са държавна администрация от най-обикновен вид. Никаква глупост не им е забранена.

По-скоро е крайно учудващо че именно някой в НАСА се занимава с това чудо, вместо (както е по-очакваното за революционно откритие или изобретение) да го разгледат академични и/или частни лаборатории. Явлението, ако се докаже, е едновременно източник и на публикации-дисертации, и на приложения с търговски потенциал. Същевременно е крайно бедно откъм възможности за честно усвояване на бюджет.

Учените и инженерите на щат в държавна агенция имат малко по-друга роля в живота. В общия случай правенето на фундаментална наука не им е в топ 20 от приоритетите.

Ангажирането на държавни чиновници на такъв ранен етап от жизнения цикъл на едно откритие или изобретение го прави крайно съмнително.

5

28.03 2016 в 19:46


Студения термояд беше грешка в експеримента. Май цяла година я ловиха, докато я хванаха. А подобни резултати имаха и други лаборатории, освен заявителите.
"В НАСА не са мошеници." е от по-смешните вярвания в съвременните религии:) Както крадат и лъжат там, ние никога няма да можем, па ако ще циганите да станат основното население.

4

28.03 2016 в 17:32

Стефане, има разлика - студеният синтез и Кеше са си чисто мошеничество. Това чудо все пак дава някаква тяга. В НАСА не са мошеници.

3

28.03 2016 в 17:21

Както и студения термоядрен синтез.