Невъзможният двигател ЕмДрайв получи патент (видео)

Обновен до версия 2.0, се очаква да бъде няколко пъти по-мощен от предишните версии

Наука ОFFNews Последна промяна на 23 октомври 2016 в 09:00 57703 3

Кредит Elvis Popovic

Макар и "невъзможен", ЕмДрайв - нов вид ракетен двигател, който генерира тяга без гориво - през май издържа успешно 10-седмично изследване на НАСА, а изобретателят Гуидо Фета (Guido Fetta) получи одобрение да тества своя версия в космоса.

Сега Службата за интелектуална собственост на Великобритания регистрира патент за второ поколение ЕмДрайв - работа на изобретателя на устройството Роджър Шоуйър (Roger Shawyer).

"Процесът на патентоване е много важен процес, това не е като академичната партньорска проверка, където всеки се крие зад анонимен преглед, всичко е на открито", заяви Шоуйър пред International Business Times.

"Това е правилен, професионален начин за установяване на собствеността на приоритета, извършен от професионалистите в Патентното ведомство, и за да публикуват моята заявка за патент, те трябваше първо да извършат задълбочено проучване във физиката, за да установят, че изобретението не противоречи на законите на физиката" - коментира изобретателят.

Шоуйър създаде първият ЕмДрайв - и много спорове, заедно с него - през 1999 г. , а предположенията, че такъв двигател може да работи, са оспорвани и досега. 

Схема: emdrive.com

И скептиците имат основание. Устройството изглежда, че нарушава един от най-фундаменталните закони на физиката, третия закон на Нютон: когато едно тяло упражнява сила върху друго, то второто действа върху първото със сила, равна по големина и обратна по посока - или правилото "всяко действие има равно противодействие". Това е законът, който ни предпазва от идеята да духаме в платната на лодката, в която стоим и да очакваме да се понесе напред.

И все пак, устройството ЕмДрайв в общи линии прави точно това - духа в собственото си платно и се движи напред. Той разчита на електромагнитни вълни, създавайки тяга от подскачащи насам-натам фотони в затворен метален конус. Микровълновото излъчване упражнява налягане върху отражателя. Заради формата на отражателната камера налягането на частта с по-голям диаметър е по-високо от частта с по-малък диаметър и се ускорява напред. Което, според третия закон, не е възможно - фотоните подскачащи вътре трябва да упражняват еднакво налягане в двата края, унищожавайки ускорението.

Схема: emdrive.com

При липса на вещество като реактивно гориво, което да изгаря и се изхвърля, не би трябвало да се генерира тяга.

Но през 2014 г., когато сътрудници на НАСА за първи път тестват устройството и виждат, че работи, съобщават, че:

"Резултатите от тестовете показват, че конструкцията на резонансния корпус RF, който е уникален като електрически двигател, произвежда сила, която не се дължи на никое класическо електромагнитно явление и следователно потенциално демонстрира взаимодействие с виртуалната плазма на квантовия вакуум."

Което може да се преведе като "не сме напълно сигурни защо, но работи". 

От тогава няколко други изследвания потвърдиха, че констатациите на НАСА са верни. Нешо повече, тестовете показаха не само, че EмДрайв устройството може да произведе тяга, но и че може да даде много повече от нея, толкова, че да има потенциала да захрани цял космически кораб.

Използването на такъв двигател ще има огромно предимство като замени конвенционалните двигатели на тежки и обемисти горива, нещо, което силно ограничава нашата мобилност в Слънчевата система. Както заяви  водещият изследовател на лабораториите Eagleworks на НАСА Харолд Уайт (Harold White) един задвижван от ЕмДрайв полет до Марс полет ще трае само 70 дни - по-малко от половината от времето, необходимоот съвременните двигатели.

Последният патент на Шоуйър е публично достояние. Той описва новата конструкция, която включва една-единствена плоска свръхпроводяща плоча в единия край, покрита с непроводяща плоча с различна форма. Ето схема на веригата за управление.

Изображение: Shawyer et al, 2016.

Шоуйър заяви, че тази конструкция свежда до минимум вътрешния Доплеров ефект (промяната в дължината на вълната или честота на вълната възприемана от наблюдател, движещ се по отношение на източника - това е същият процес, при който издаваният звук от автомобил се чува по различен начин, когато с голяма скорост се приближава или отдалечава) , което намалява производствените разходи.

"Това е доста важно, тъй като дава възможност лесно да се произвеждат тези неща, а ние искаме да произвеждаме хиляди от тях", добави той.

"Патентът прави изграждането на жизнеспособен свръхпроводящ двигател по-лесно и той ще произвежда много тяга."


Може да получите достъп до пълната версия на патента тук.

IBT съобщава, че Шоуйър работи с неназована британска космическа компания за разработка на второ поколение ЕмДрайв. Шоуйър заяви, че новото устройство ще произвежда с много порядъци повече тяга, отколкото тази, която всеки досега е наблюдавана от тестовите екипи.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

3

поп Дръвчо

24.10 2016 в 12:22

Мислех, че отдавна е патентован. Това че нещо не работи (или не се знае, длаи работи) изобщо не е пречка за патентоването му.