Невероятно същество, подобно на Неси, е намерено на бреговете на Джорджия (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 22 март 2018 в 09:57 16751 0

Странно, вероятно обезглавено морско същество с дълга опашка, изхвърлено на брега в югоизточна Джорджия, обърка много морски експерти, съобщава Live Science.

Какво е това? Мъртва акула? Или разложен кит? А може би кралска херинга?

Или е фалшификат, изобразяващ легендарната Алтамаха-ха, звяр, подобен на чудовището от Лох Нес, за което се говори, че живее в река Алтамаха в Джорджия?

"Това определено е интересно", коментира Джейсън Лий (Jason Lee), програмен ръководител на секцията за опазване на природата в Департамента на природните ресурси на Джорджия. - "Изглежда, е едно странно същество, изхвърлено на един от нашите местни острови".

Джеф Уорън и синът му откриват странното мъртво същество в петък (16 март) в Националния резерват "Вълчи остров" (Wolf Island) в Голдън Айлъндс, Джорджия, според местната новинарска медия Action News Jax. В началото те сметнали, че създанието е мъртъв тюлен, но след като погледнали по-отблизо, видели, че това е нещо като "Лох Нес" - разказва Уорън пред Action News Jax.

По предварителни оценки съществото е дълго около 1,5 метра, но както се вижда на снимката най-горе, според Лий, вероятно е по-малко - около 0,5 м.

"Това е малко животно или част от животно", отбелязва Лий.

Мантиева акула (Chlamydoselachus anguineus).

Опашката на съществото прилича на мантиева акула (Chlamydoselachus anguineus), дълбоководна акула, която има редици от остри  зъби, разказва Лий. Тя е толкова рядка, че новината за един хванат неволно екземпляр от рибари край бреговете на Португалия миналата година влезе в заглавията.

Ако е това е мантиева акула, вероятно е млада (и обезглавена), защото изглежда малка, коментира Лий. Но хипотезата за мантиева акула е трудно да се провери. Би било по-лесно да се идентифицира, ако фотографът бе направил няколко снимки от различни ъгли, а не само една снимка и видеоклип от един и същи ъгъл, обяснява Лий. Би помогнало за процеса на идентифициране и ако фотографът бе занесъл животното или част от него за ДНК анализ. 

Както и да е, това не е китоподобно, група, включваща китове, делфини и морски свине, отбелязва Уко Гортър (Uko Gorter), научен илюстратор и президент на Американското общество за изучаване на китоподобните.

"Загадъчното същество не прилича на нито един вид морски бозайник, нито на кралска херинга или вид змиорка", казва Гортър.

"Странно изглежда", коментира Гортър. "Снимката и видеото не са много ясни (дори размазани). Тъй като няма други изображения, това може да е измама". 

Алтамаха-ха

Според местната легенда, създанието може да е Алтамаха-ха. - Легендата е подобна на чудовището "Лох Нес" - описва се също змиевиден звяр - разказва Лий. - Той излиза от мътните води и се появява тук-там.

Легендата е добре представена от посетителския център Darien-McIntosh в Джорджия и се гордее с фантастичното лого на Алтамаха-ха, което можете да видите на неговия сайт.

"Трябва да признаете, че трупът е доста близък до това, което бихте очаквали от едно бебе Алтамаха-ха" -  посочва със смях Лий. 

"Повечето хора не приемат насериозно легендата за Алтамаха-ха", но някои й вярват и това може би е причината за тази снимка" - казва Лий.

Разбира се, това е възможно и е малко вероятно странният звяр да е неизвестно досега дълбоководно животно.

- Не мога да кажа, че там не е нещо, което още да не сме открили - отбелязва Лий. "Това същество обаче не изглежда да има способността да оцелява в дълбоводни условия - например тяло, сякаш направено от желатин, каквито имат животните, обитаващи големи дълбочини".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !