Невероятното съкровище на динозаври в Италия пренаписва история, география и еволюция

Ваня Милева Последна промяна на 06 декември 2021 в 00:01 34842 0

Динозаври Tethyshadros insularis

Възрастен и две млади индивида динозаври Tethyshadros insularis, представящи различния външен вид на незрели и зрели екземпляри в древната среда на Villaggio del Pescatore, първото находище в Италия, съхраняващо останките на много динозаври от същия вид. Кредит: Davide Bonadonna

Колекция от останки на динозаври в Италия пренаписва историята, географията и еволюцията на древната средиземноморска област.

В сравнение с прекрасното си художествено и археологическо наследство, вкаменелостите от динозаври са много редки в Италия.

Не е изненадващо, че откриването на първите изолирани останки от тези животни в началото на 90-те години на миналия век предизвиква голямо вълнение, но скоро след това са сметнати за нищо повече от изключение от правилото. По време на разцвета на динозаврите, преди между 230 и 66 милиона години, древната средиземноморска област би била съставена от безброй малки острови, далеч от всички основни континенти – Европа, Африка и Азия – неподходящи като местообитания на големи животни като динозаври. Или поне така се смяташе.

Сега, ново проучване, публикувано в Scientific Reports и координирано от изследователи от Университета в Болоня, разкрива първия палеонтологичен обект с множество, изключително завършени скелети на динозаври в Италия - обекта Виладжо дел Пескаторе (Villaggio del Pescatore), разположено близо до Триест, в североизточна Италия.

Скелетът на БруноСкелетът на Бруно, възрастен динозавър от вида Tethyshadros insularis, описан в това ново проучване. Кредит: P. Ferrieri, Soprintendenza Archeologia, belle arti e paesaggio del Friuli-Venezia Giulia

Тези красиви скелети принадлежат към вида Tethyshadros insularis и представляват най-големите и най-пълните скелети на динозавър, откривани някога в тази страна. Екипът описва скелетите на някои от най-красивите и непокътнати динозаври от обекта (по-специално на нов индивид с прозвище „Бруно“) и подчертава появата на седем (вероятно единадесет) индивида във Виладжо дел Пескаторе.

Скелетите на Антонио и Бруно
Скелетни реконструкции на двата индивида Tethyshadros insularis, с незрелия екземпляр, наречен „Антонио“ (горе) и зрелия, новоописан скелет на „Бруно“ по-долу. Кредит: University of Bologna

Динозаврите не са единствените фосилни останки от мястото - риби, крокодили, летящи влечуги и дори малки ракообразни предоставят ярка картина на древна екосистема, запазена като никоя по света. Уникалните вкаменелости, събрани във Виладжо дел Пескаторе, могат да бъдат разгледани в Природонаучния музей (Museo Civico di Storia Naturale) в Триест.

Палеонтологичен обект Villaggio Del PescatoreПалеонтологичен обект Виладжо дел Пескаторе с палеонтолози, работещи за извличане на вкаменелостите от динозаври. Кредит: ZOIC srl

Изследването също така преразглежда и пренаписва много еволюционни хипотези за интерпретиране на древния средиземноморски контекст.

Първоначално геолозите интерпретират района, който днес е Виладжо дел Пескаторе, като част от остров в средата на „протосредиземноморския“ океан, наречен Тетис. Това подкрепя неправилното тълкуване, че сравнително малкият, първият скелет на динозавър, открит на обекта (с прозвище „Антонио“), всъщност е вид „джудже“, пример за така нареченото „островно правило“ (еволюционната миниатюризация на по-големите животни в изолирана среда поради недостиг на ресурси).

Антонио. Кости под микроскопКостите на "Антонио" под микроскоп, показващи костните клетки (черни, оградени точки). Вкаменените костни тъкани са анализирани, за да се направи извод за относителната възраст на скелетите на динозаврите към момента на смъртта им. Кредит: University of Bologna

В това ново проучване изследователският екип документира, че „Антонио“ е незрял индивид, докато „Бруно“, който е по-голям по размер, представлява по-възрастен индивид – и може да е все още да нараствал към момента на смъртта си.

Бруно ЧерепЧерепът на „Бруно“, новоописаният скелет на динозавъра Tethyshadros insularis. Кредит: A. Giamborino, Soprintendenza Archeologia, belle arti e paesaggio del Friuli-Venezia Giulia

Новите геоложки данни, събрани от екипа, също така дават информация и за възрастта на мястото и неговите вкаменелости - преди приблизително 80 милиона години, през периода Креда. Това е с около 10 милиона години по-старо, отколкото се смяташе преди - доста отдавна, дори за динозаври. По това време днешна Североизточна Италия, е земя край огромен океан, но свързана със Западна Европа и Азия. Това означава, че древното Средиземноморие не е било само малки острови, а са били възможни много миграционни маршрути през сухопътните мостове на това, което днес наричаме Италия за големи сухоземни животни като динозаврите.


Опростено еволюционно дърво, показващо къде би се поместил Тетишадрос между неговите роднини на хадрозаври, така наречените динозаври с патешки клюви. Кредит: University of Bologna

Това ново изследване е не само първото изключително откритие, но най-важното е основната роля на италианските фосили на динозаври за оценката на важни научни хипотези за тези древни животни.

Справка: “An Italian dinosaur Lagerstätte reveals the tempo and mode of hadrosauriform body size evolution” by Alfio Alessandro Chiarenza, Matteo Fabbri, Lorenzo Consorti, Marco Muscioni, David C. Evans, Juan L. Cantalapiedra and Federico Fanti, 2 December 2021, Scientific Reports.

DOI: 10.1038/s41598-021-02490-x

Източник: Incredible Dinosaur Treasure Trove in Italy Rewrites History, Geography, and Evolution, University of Bologna

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !