30 ноември 2022
Категории
 •  Космос
 •  Физика
 •  Науки за земята
 •  Биология
 •  Медицина
 •  Математика
 •  Научни дискусии
 •  Разни
FACEBOOK

Невидим текст е намерен на "празни" свитъци от Мъртво море (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 04 май 2018 в 11:15 118152

По-рано скрит текст върху фрагменти от свитъци от Мъртво море е вече разчетен, разкривайки евентуален неоткрит свитък, съобщава Live Science.

Откритието е направено чрез нов инфрачервен анализ на артефактите, съобщи в началото на този месец Израелското управление на антики (Israel Antiquities Authority - IAA), цитирани от Live Science.

Повече от 190 библейски свитъци или т.нар. "Кумрански ръкописи" са открити в 11 пещери на Кумран в периода между 1947 г. и 1956 г. Това са предимно малки фрагменти от книгите на Стария Завет, един пълен текст на книгата на Исая, но най-ценна информация се съдържа в небиблейските текстове.

От особен интерес е връзката между Кумранските ръкописи и ранното християнство. Оказа се, че създадените няколко десетилетия преди раждането на Христос свитъци от Мъртво море, съдържат много християнски идеи. Самата Кумранска общност, възникнала век преди това събитие е подобна на манастир в християнския смисъл на думата - строги правила, обща трапеза, послушание към игумена и сексуално въздържание.

Новият текст е от книгите на Второзаконие и Левит, които са в Еврейската Библия (известнa още като Стария Завет в Християнската Библия) и Книгата на Юбилеите - текст, написан по същото време в Еврейската Библия, но който беше никога невключен в библейските книги, обясняват археолозите.

Изследователите представиха наскоро разкритите писания на международна конференция, наречена "The Dead Sea Scrolls at Seventy: Clear a Path in the Wilderness", в Израел. 

Местните бедуини и археолози откриха свитъците от Мъртво море през 40-те години на миналия век в пещери край Кумран на Западния бряг, разположени в близост до северния край на Мъртво море. Изкопките през следващите десетилетия разкриха десетки хиляди фрагменти от пергамент и папирус, датирани преди 2000 години, заявиха от IAA.

Изследователите работят за запазването на свитъците от Мъртво море в лабораторията на Израелските антични служби.  Israel Antiquity Authority

Намерени са многобройни малки и крехки фрагменти, които археолозите съхраняват, за да бъдат проучени на по-късно. Сега вече е дошло времето - изследователите на IAA цифровизират свитъците, така че да могат да бъдат изучавани и споделяни с обществеността, без да се влошават оригиналите.

По време на едно от тези цифрови сканирания, Орен Аблеман (Oren Ableman),  докторант в Катедрата по еврейска история в Еврейския университет в Йерусалим, забелязва нещо странно на няколко десетки фрагмента, открити в Пещера 11 край Кумран.

Тези фрагменти изглеждат на пръв поглед празни. Но с помощта на инфрачервени лъчи Аблеман открива, че открива букви и думи на еврейски. Тогава Аблеман дешифрира текста и дори свързва фрагментите с ръкописите, към които вероятно са били прикрепени, преди да се разпаднат.

Фрагмент от Второзаконие (вдясно) до същия фрагмент, видян в инфрачервено изображение (вляво). Israel Antiquity Authority

Някои от по-интересните фрагменти включват следното:

 • Фрагмент от "Свитъка от Храма" (Temple Scroll), текст, който дава инструкции как да се извършват услуги в идеалния храм. Учените се колебаехаа дали има две или три копия от "Свитъка от Храма" от пещера 11. Откриването на текста на този фрагмент предполага, че има наистина три копия.
 • Фрагмент от "Свитъка на Великия Псалмс" (Great Psalms Scroll). Този фрагмент съдържа част от началото на Псалм 147: 1, а краят на стихът е запазен в по-голям фрагмент от същата пещера. Новият фрагмент показва, че древният псалм е малко по-кратък от еврейския текст, използван в днешно време.
 • Друг фрагмент има букви, изписани на палеоеврейски, древна еврейска писменост. Този фрагмент не може да бъде прикрепен към някакви известни ръкописи и може да принадлежи на неизвестен ръкопис.


+ 1
- 0
Преводът си е съвсем смислен в контекста на разглеждания период от зората на християнството.

Идеята да се изгонят търговците от храма в онези времена е звучала съвсем различно от днес и не е намерила отведнъж разбиране или приложение. В днешни мерки може да се преведе като изгонване на търговците от мола. Храмовите служители са се занимавали с юридически, нотариални, канцеларски, счетоводни, кетърингови, посреднически, административни и подобни услуги, съхранение и доверително управление на документи и ценности и евентуално като една от всичките тези услуги - това което днес наричаме богослужение, посредничество между вярващите и бога.

Тясната им специализация единствено в служба на вярата е ставала постепенно, крайно неохотно и в продължение на много векове.
+ 0
- 0
Как да се извършват услуги в храма? Странен превод. Може би как да се извършва Богослужението?
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.